Събитието на Apple вече е обявено, течовете на информация не спират и всички очакват компанията да ни изненада с нови джаджи на 9-ти септември. Миналата седмица публикувахме обзор на всички слухове и данни, които съществуват за новото поколение iPhone 6, а тази седмица дойде ред на друго устройство, което ни вълнува от години насам.

iWatch. Това е едно от най-мистериозните устройства на Apple, коeто ще бъде представено след четири дни. Реално никъде и по никакъв начин компанията не е казала, че готви умен часовник, но слуховете са именно такива, а нека не забравяме, че течовете в технологичните среди почти винаги са акуратни. Слуховете за iWatch се появиха още през 2012 година, но през последната година те достигнаха своя пик. Все още непредставеното устройство до такава степен повлия на технологичната индустрия, че другите компании буквално започнаха да пускат по няколко модела на няколко месеца, опитвайки се да уцелят точната формула на успеха и да изпреварят Apple. До този момент спокойно можем да твърдим, че не съществува успешен смарт часовник. Не съществува такъв, който да превърне все още младата продуктова категория в мейнстрийм явление.

Всички очакват Apple да покаже своя продукт.

Съществуват теории, че Apple умишлено осъществява течове на информация за iPhone 6, за да отвлече вниманието от iWatch и да изненада всички на 9-ти септември. Някои анализатори пък смятат, че няма нито една изтекла снимка на хардуерна част, защото смарт часовникът още не се произвежда. Напълно възможно е и двете теории да са верни. Първите поколения на iPhone и iPad излязоха на пазара месеци след официалното им представяне.

 

Как започна всичко

Първите слухове относно iWatch се появиха през декември 2012 година, когато в мрежата изтече информация, че Apple готви часовник с 1.5-инчов OLED извит дисплей, работещ с Bluetooth, който е трябвало да излезе в началото на 2013 година. По-късно медийният шум се засили след публикация в Ню Йорк Таймс, която твърдеше, че Apple работи по wearable устройство, което ще се възползва от възможностите на извитите екрани. Веднага след това се появи информация, според която Apple щяла да използва новото стъкло Willow на Corning за iWatch, но тази година тези слухове бяха заместени от нови, твърдящи, че часовникът ще има дисплей със сапфирено покритие. Нещата станаха още по-логични, след като стана ясно, че iPhone 6 също ще се радва на сапфир. По-рано тази година известният анализатор Мин-Чи Куо публикува доклад, в който твърди, че Apple наистина ще пусне iWatch тази година. Този месец той заяви, че заради проблеми в производствения процес джаджата може да не види бял свят до следващата година. Намеренията на Apple да представи iWatch на пазара представлявали "голяма трудност за компанията", каза тогава Куо в нов доклад. Проблемите, които Apple уж изпитвала, включват компоненти, системен дизайн, производство и интеграция между хардуер и софтуер. Разбира се, тази информация не е потвърдена официално от компанията.

 

Какво очакваме

По данни на информационна агенция Ройтерс и Уол Стрийт Джърнъл iWatch ще има няколко варианта с различни размери на дисплея, като най-големият ще е 2.5-инчов. Другите обсъждани варианти включват 1.3-, 1.7- и 1.8-инчови дисплеи. Спекулира се, че смарт часовникът ще има кръгъл екран, подобно на Moto 360. По отношение на цената не се знае много. Наскоро се появи информация, според която iWatch ще струва около 400 щатски долара, но е възможно това да е цената само на топ модела, а на пазара да се появят и по-евтини варианти. Знае се, че поне един от тях ще има сапфирено покритие, което ще осигури издръжливост и ще защити екрана от надраскване.

Анализаторът Мин-Чи Куо пък твърди, че устройството ще има “фешън” дизайн и също смята, че компанията ще пусне няколко модела с различни цени, покривайки различни пазарни ниши. Освен това се очаква гигантът да представи две версии на iWatch - спортна и дизайнерска. Sport iWatch, който се тества от Коби Брайънт, ще бъде с правоъгълен дизайн и гумена каишка. Дизайнът на този модел ще го направи много близък до часовниците, които в момента могат да бъдат открити на пазара. Designer iWatch ще бъде по-елегантен модел. Тялото ще е кръгло, а каишката – метална. Този модел преминава тестовете на Дъстин Браун и Буба Уотсън. И двата модела ще са оборудвани с тъчскрийн и ще бъдат водоустойчиви. Sport iWatch ще измерва кръвно налягане, пулс, температура на тялото, температура на околната среда, атмосферното налягане и нивото на кислорода в кръвта. Други източници пък твърдят, че iWatch ще има още версии - една за жени и друга за мъже. Говори се, че Apple много е държала на живота на батерията и искала да осигури поне няколко дни работа на устройството без зареждане, което, разбира се, ще е безжично.

 

Health за iOS8

 

 

Зад всичко стоят хора 

След първата сериозна публикация на Ню Йорк Таймс, Блумбърг публикува статия, в която обясни, че Apple е наела около 100 дизайнери, които да работят върху iWatch. След това компанията взе на работа бивш шеф от екипа на Adobe, както и Пол Денев, който е бивш шеф на френската модна марка Yves Saint Laurent. Към този екип бяха добавени и специалисти по сензори, биометрични данни и фитнес тракери.

 

Функционалност

Предполагаемите функции на новата джаджа включват възможност за изпращане на текстови съобщения, провеждане на разговори, свързаност чрез WiFi, Bluetooth и безжично зареждане. Разбира се, няма как Apple през 2014 година да предложи устройство, което не е тясно интегрирано с iOS 8 и гласовия асистент Siri. 

Фокусът при iWatch ще падне върху здравето и здравния статус на потребителите. През юни Apple показа приложението Health, което ще пристигне при крайните потребители този месец с новата версия на мобилната операционна система на iOS. Повечето анализатори смятат, че новата джаджа ще има общо 10 сензора за следене на стъпките, изгорените калории, качеството на съня, сърдечен ритъм и др. Предполага се, че Health за iPhone ще получава информация от Health за iWatch, представяйки на потребителите една цялостна здравна картина, придружена от препоръки за подобряване качеството на живот.

Смята се, че Apple ще сложи “пълна” версия на мобилната платформа iOS, вместо опростена, каквато ползва iPod Nano.

 

Концептуални снимки

По незнайни причини, които се опитахме да обясним по-горе в текста, снимки на iWatch липсват. Ето това са някои от концептуалните разработки, които показват широките възможнисти на фантазията на дизайнерите. Някои от тях (дизайнерите) доста често “нацелват” почти финалния дизайн на дадени телефони.

Повече информация за iWatch очакваме на 9-ти септември.

Ето ги и тях:

Изображения: iWatch от Todd Hamilton, Tomas Moyano, Gábor Balogh, Kobe Bryant

Прочетете коментар на Дарин Димитров: Какво трябва да направи Apple, за да успее iWatch?

Тагове:
Още от HiComment