Текст: Драгомир Дончев

 

Името на Ейдриън Нюи е добре познато на всички фенове на Формула 1. Човекът е жива легенда в рейсинг средите. Проектирал едни от най-бързите и печелили многобройни F1 и IndyCar състезания болиди за култови отбори като Williams F1 и McLaren, Нюи отскоро е начело на австрийския Red Bull Racing, където изпълнява ролята на водещ технически специалист.

 

Един от последните му автомобилни шедьоври обаче няма да срещнете по пистите в света. Не, не защото FIA има нещо против. Просто бруталният му и мега­футуристичен последен проект с името X2014 не е създаден да се носи по асфалтовите пътищата на реалността, а да пори виртуалните измерения на новата Gran Turismo 6.

 

Автомобилният Икар

Освободен от оковите и ограниченията на действителността, многобройните правила за сигурност на FIA и воден само и единствено от собственото си вдъхновение, Нюи е създал истинско рейсинг произведение на изкуството.


 

Всъщност феновете на легендарната Gran Turismo поредица добре знаят, че X2014 не е първата виртуална мегамашина, разработена от Нюи. Още през 2010, специално за тогавашното PlayStation 3 издание на GT 5, култовият дизайнер в близко сътрудничество с Казунори Ямаучи (продуцент на GT поредицата, гейм дизайнер и професионален автомобилен състезател) създаде болида X2010. Почитателите и на двамата знаят, че за креативния тандем този виртуален прототип беше отговор на въпроса: „Ако можех­те да създадете най-бързата състезателна кола в света, без ограниченията на нормите за безопасност и действащите F1 правилници, как точно би изглеждала тя?“ Отговорът беше толкова впечатляващ, че дни след излизането на играта виртуални копия от супер автомобила се търгуваха в eBay за по 250 долара парчето!

 

Версията от 2010 разчиташе на двоен, 6-цилиндров V образен турбодвигател с умопомрачителна мощност от 1500 конски сили, способен да осигури върхова скорост от близо 500 километра в час! Зад волана на бруталния X2010, световният шампион Себас­тиан Фетел успя да подобри с цели 30 секунди собствения си рекорд, постигнат на пистата Нюрбург­ринг – изцяло виртуално, разбира се! Впечатлени ли сте? Чудесно, защото новият Х2014 ще е още по-бърз. И визуално още по-впечатляващ.

 

Отвъд границите на уникалността

Плановете на Нюи са в бъдещия PlayStation 4 супер хит Gran Turismo 6, болидът да се появи в три основни версии: Standard, Junoir и Fan.

 

Последният вариант безспорно ще е най-интересен за всички F1 маниаци, тъй като ще разчита на дизайн, който регулативите на FIA забраниха през 70-те години на миналия век. Става дума за специални аеродинамични спойлери, разработени така, че да прилепват болида по плътно към пистата. Два от най-ярките (понастоящем, уви, останали само в история­та) представители на този клас автомобили са моделите Chaparral 2J и Brabham BT46B. Тъй като в света на Gran Turismo обаче правилата на FIA не важат, Нюи е твърдо решен да прояви някои волности по темата.

 

 

Всъщност истината е, че X2014, макар да обещава да е сред най-ефектните прототипи, които ще видим в GT 6, далеч няма да е единственият супер­автомобил, проектиран по поръчка на Sony. Компанията е възложила подобни задачи на още доста световноизвестни автомобилни инженери, дизайнери и дори на Nike и всички те ще си дадат среща в очертаващото се като мега култово издание на рейсинг серията. Сега си ги представете раздвижени и визуализирани с помощта на наистина мощния хардуер на новия PlayStation 4. Просто да падладее човек!