Може и да не ви се вярва, но PlayStation 5 всъщност се продава на много изгодна цена – поне в сравнение с нейните предшественици. Проучване на компанията Unikrn установява, че цената от 400 долара на дигиталната версия на PlayStation 5 е най-евтината PlayStation конзола, пускана някога, ако вземете предвид инфлацията и премиерните цени на нейните предшественици. Въпреки че навремето оригиналният PlayStation буквално съсипа своя конкурент Sega Saturn с цена от 299 долара, днес първата конзола в серията би струвала 514 долара, което я прави втората най-скъпа в каталога на Sony. Както може да предположите, най-скъпият PlayStation изобщо си остава PlayStation 3, който дебютира през 2006 г. на цена 500 долара. Днес тази система би струвала цели 652 долара заради 31 процента по-висока инфлация спрямо премиерата.

Стандартният PlayStation 5, който струва със 100 долара повече от дигиталната версия, е четвъртта най-евтина конзола в семейството. PlayStation 4, който дебютира на 400 долара през 2013 г., днес би струвал 477 долара. Най-продаваната конзола за всички времена, PlayStation 2, излиза през 2000 г. за 300 долара, което днес би се равнявало на 457 долара. Действително някои биха изтъкнали, че в дългосрочен план дигиталният PlayStation 5 ще ви струва повече, защото не може да продавате закупените си игри, остава фактът, че получавате цялата PlayStation 5 технология на по-добра цена от всяка предишна система на Sony.

Дебатът за цените в гейминга не може да засегне и поскъпването на самите игри, след като вече видяхме първите заглавия от ново поколение на цена от 70 долара. 

 

Снимки: Sony

Виж още: Злодеите на Земята свършиха! Брус Уилис поема към Космоса, за да срита няколко извънземни в новия филм Breach

Тагове: