Уважаван японски анализатор прогнозира, че PlayStation 5 може да продаде над 200 милиона бройки през целия си живот, което да я направи най-успешната домашна конзола за всички времена. Конзолата от следващо поколение все още дори не е в магазините, но специалисти от японския гигант Rakuten вече започнаха да спекулират кой ще бъде по-успешен през следващите години, като Sony се смята за водеща марка поради невероятния успех на PlayStation 4.Подобна прогноза е отлична новина за Sony след фиаското с начина, по който се обработват предварителните поръчки за конзолата. Въпреки предшестващите съобщения от компанията, които обещаваха датите за предварителна поръчка да бъдат разкрити доста рано, много търговци вериги пуснаха приордъри за конзолата веднага след събитието PlayStation Showcase миналата седмица. Това доведе до объркване сред клиентите и толкова голямо търсене, че сайтовете на някои магазини се сринаха. Ситуацията дори накара Microsoft да подразни Sony в Twitter, като се подигра на бъркотията.

Анализаторският доклад предполага, че PlayStation може да се превърне в най-продаваната домашна конзола за всички времена. Това би означавало, че PS5 ще трябва да продаде повече от PlayStation 2 и Nintendo DS, като и двете са пласирали над 155 милиона броя на пазара. Прогнозата е подкрепена с това, че допълнителната мощност на конзолата може да привлече е-спорт геймърите от тяхната традиционна РС платформа, както и това, че продължаващата коронавирус пандемия кара повече хора да си купуват домашни конзоли. Докладът заключава, че Sony вероятно ще продава PS5 на известна загуба, като компанията е предпочела да я предложи на същата цена като Xbox Series X и да компенсира разликата с повишена продажба на развлекателен софтуер.

Прогнозата изглежда прекалено оптимистична, но бъдещето ще покаже дали анализаторите са били прави.

Снимка: Sony

Виж още: Хитът Call of Duty: Warzone скоро и на вашия смартфон

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm - Геро, Стоян и Хели, в който водещите разговарят за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите. Ако искате да разберете какво е направило впечатление на екипа на списанието през тази седмица - не пропускайте епизод 7.