Маркетинговата компания NPD Group обобщи най-продаваните видеоигри за последните десет години. Екшънът GTA V e най-продаваната игра общо за всички платформи за периода от 2010 г. до края на 2019 г. Извън това обаче, топ 10 класацията е доминирана изключително от поредицата Call of Duty, като единствените две други заглавия, намерили място там, са оригиналната Red Dead Redemption на 7-мо място и Minecraft на десето.   

Всъщност, на марката Call of Duty се падат десет от петнайсетте най-продавани игри на последното десетилетие като на номер петнайсет стои Call of Duty: Infinite Warfare. Тази статистика е поредното доказателство за гигантската притегателна сила на шутър серията, чийто мултиплейър режим избухна с появата на оригиналната Modern Warfare през 2007 г. и след това бързо се наложи като предпочитаното онлайн забавление. Пред предното поколение Call of Duty игрите се играеше най-много на Xbox 360, благодарение на договорката между Activision и Microsoft, която означаваше, че всички нови карти идваха най-напред за американската конзола.   

По-късно, центърът на тежестта се измести по посока PlayStation 4 заради големия успех на тази система и тя стана конзолата, получаваща първо допълнителното съдържание.

Класацията отразява добре и основните вкусове на геймърите през изминалото десетилетие, но в нея не влизат различни популярни нови игри като тези от Battle Royale жанра, които добиха популярност едва в последно време, но със сигурност ще определят облика на гейминга през следващото десетилетие. 

Ето и пълната класация:

1. Grand Theft Auto V
2. Call of Duty: Black Ops
3. Call of Duty: Black Ops II
4. Call Of Duty: Modern Warfare 3
5. Call of Duty: Black Ops III
6. Call Of Duty: Ghosts
7. Red Dead Redemption II
8. Call of Duty: WWII
9. Call of Duty: Black Ops IIII
10. Minecraft
11. Call of Duty: Advanced Warfare
12. Call of Duty: Modern Warfare 2019
13. Elder Scrolls V: Skyrim
14. Mario Kart 8
15. Call of Duty: Infinite Warfare
16. Battlefield 1
17. Battlefield 4
18. Destiny
19. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
20. Star Wars Battlefront 2015

Тагове: