С нарастването на правителствения контрол върху предложеното от Microsoft придобиване на издателя Activision Blizzard за 69 милиарда долара и особено във връзка с въздействието му върху PlayStation,  технологичният гигант разкри ангажимент да запази Call of Duty на платформите на PlayStation „поне още няколко години“ след съществуващия маркетингов договор на Sony.

Според The ​​Verge ангажиментът е поет в писмо от шефа на Xbox Фил Спенсър до ръководителя на PlayStation Джим Райън по-рано тази година.

„През януари“, казва Спенсър пред изданието „предоставихме подписано споразумение на Sony за гарантиране на Call of Duty на PlayStation, с паритет на функциите и съдържанието поне още няколко години след настоящия договор на Sony: оферта, която надхвърля типичните споразумения в игралната индустрия".

Когато Microsoft по-рано обсъди продължаващия си ангажимент да пусне Call of Duty игрите на платформите на PlayStation през февруари, гигантът каза, че „ще ги направи достъпни... извън съществуващото споразумение и в бъдеще“. Днешните разговори за „поне още няколко години“ добавят малко повече специфика към плановете на Microsoft, но в крайна сметка не означават много без знанието за съществуващата сделка на Sony с Activision Blizzard. Също толкова несигурно е какво може да се случи, след като изтекат тези „още няколко години“.

Едно нещо, което знаем обаче, е, че Microsoft ще постави Call of Duty (и други големи хитове на Activision Blizzard като Overwatch и Diablo) в Game Pass, ако придобиването им се осъществи, като същевременно се ангажира да „направи същата версия на Call of Duty, налична на PlayStation в същия ден, когато играта стартира другаде“. Колко точно ще бъде спазен този ангажимент обаче, предстои да видим.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тръгваме по пистите на Need For Speed чак през декември