Тазгодишното издание на известния форум Game Developers Conference в Сан Франсиско се сблъска с неочакван проблем: огромен брой разработчици от цял свят не можаха да дойдат.

Причината за това са ограниченията в издаването на визи за представители на съмнителни държави, въведени то администрация та Доналд Тръмп. За пример, панелът на известния инди разработчик Рами Исмаил изгуби половината от участниците си, на които бяха отказани визи.

Създателят на студиото Vlambeer, известно с игрите си Ridiculous Fishing и Nuclear Throne, е сред най-гласовитите поддръжници на равнопоставеността в гейминга. Като мюсюлманин от Египет, работещ в Холандия, той е наясно с предизвикателствата пред разработчици с подобна съдба. Сред отхвърлените молби за виза има такива на хора от Иран, Сирия и др.

Иранецът Таха Расули сподели, че е кандидатствал за бизнес виза и молбата му е била отхвърлена за по-малко от две минути.  Той разказва, че в страната му има над 250 студия, които правят предимно мобилни игри при трудни условия. Повечето издатели не искат да сключат сделки с тях, а Google Play Store не поддържа официално Иран.  

Поради това, големи международни форуми като Game Developers Conference са единствения шанс за талантливи програмисти от цял свят да покажат новите си игри и да привлекат интереса на потенциални западни партньори.