Водещият разработчик на приложението Provenance за множество емулатори е заявил, че екипът му работи по пускането на приложението в App Store, но не е посочил срокове. Provenance е фронтенд за много съществуващи емулатори и ще позволи на потребителите на iPhone и Apple TV да емулират игри, издадени за голямо разнообразие от класически игрови конзоли, включително оригиналната PlayStation, GameCube, Wii, SEGA Genesis, Atari 2600 и други.

Досега Apple е одобрила емулатори в App Store за по-стари конзоли на Nintendo и Commodore 64. Например популярният емулатор Delta на Райли Тестут вече е в App Store в много страни и може да емулира игри, издадени за Game Boy Pocket, Game Boy Color, Game Boy Advance, Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo Entertainment System (SNES), Nintendo 64 и Nintendo DS. Ако Provenance бъде одобрена, в App Store ще се появят първите емулатори на Sony, SEGA и Atari.

Provenance се разработва от 2016 г. насам и вече може да се зарежда на iPhone и Apple TV извън App Store.

По-рано този месец Apple актуализира своите Насоки за преглед на приложения, за да разреши в App Store за iPhone, iPad, Mac и други устройства "приложения за емулация на ретро конзоли за игри". По-рано тази седмица Apple ни съобщи, че емулаторите, които могат да зареждат игри (ROM), са разрешени в App Store, стига приложенията да емулират само "ретро конзолни игри". Не е ясно дали Apple ще счита конзоли като GameCube и Wii за "ретро".

Въпреки че съдът в САЩ постанови, че емулаторите са законни, изтеглянето на ROM-ове, защитени с авторски права, обикновено е в разрез със закона в страната. На своя уебсайт за поддръжка на клиенти в САЩ Nintendo заявява, че изтеглянето на пиратски копия на нейните игри е незаконно. Голяма колекция от homebrew игри от публичния домейн са достъпни за легална игра.

Снимка: Unsplash/Provenance

Виж още: В Китай роботи вече произвеждат клонирани прасета и животът няма смисъл