Търговската верига Target в Австралия вече няма да продава хитовата игра Grand Theft Auto V. Ходът е следствие на "обществения натиск", който е представен под формата на петиция в Change.org. В нея играта е критикувана заради показваното насилие срещу жени.

Петицията, която е подписана от близо 50 хил. души, е създадена от три жени, които са били жертви на сексуално насилие. В петицията създателите ѝ пишат, че "имаме опит от първа ръка за този вид сексуално насилие". Авторките смятат, че "да видим това насилие, което сме преживели, да се превърне във форма на забавление е противно и ни причинява голяма болка". Играта е обвинена, че "разпространява идеята, че определени жени съществуват като жертвени агнета за мъжко насилие. Показва омраза и неуважение към жените в секс индустрията и ги поставя в огромен риск".

В петицията се твърди, че играта спомага за "още едно поколение от момчета, които толерират насилието срещу жени". Факт е, че серията GTA се базира на изключително много насилие и геймплеят ѝ е изпълнен с престъпления. Това обаче не ѝ попречи да постигне $1 млрд. продажби само за три дни след премиерата си миналата година. Миналия месец пък играта беше пусната за Xbox One и PS4, като включва нов режим на игра от първо лице.

Смятате ли, че насилието в игрите прави геймърите толерантни към насилието? Мислите ли, че GTA V би накарала някой да си мисли, че жените в секс индустрията са "жертвени агнета"? Бихте ли подписали подобна петиция? Отговорете в коментарите.

 

 

Тагове: