Снощи по време на годишния Dota 2 турнир на Valve - DotA International - се случи нещо изненадващо. Ботът (или изкуственият интелект) на OpenAI победи Dota 2 професионални играчи. Съдейки по предишните усилия на компанията на Илон Мъск, сега успехът е налице и за първи път изкуствен интелект е в състояние да победи професионалисти в конкурентните електронни спортове.

Професионалистът на Dota 2 Данило "Dendi" Ишутин проведе мач 1-срещу-1 с бота. Някои от маневрите на бота изглеждаха толкова зловещо естествени, че Dendi заяви, че ботът "се усещал малко като човек, но и малко като нещо друго".

Dota 2 е доста комплексна игра от типа MOBA (multiplayer online battle arena), в която два отбора от по петима играчи се състезават да обсадят и унищожат базата на противниковия отбор. Играта разполага със 113 игрални герои, всеки от които притежава уникални способности, както и десетки предмети, които могат да подобрят и разширят възможностите на всеки герой, което означава, че пълната степен на възможностите на играта са почти неразбираеми поне за един човек.

Поне засега софтуерът на OpenAI е ограничен само до електронните спортни турнири. Екипът на OpenAI има голям план да разшири възможностите му и следващата година ботът на Dota 2 да може да се състезава в мач 5-срещу-5.