Когато говорим за екстремен овърклок и чупене на световни рекорди с най-новите процесори, почти изцяло очакваме това да бъде постигнато с флагманска дънна платка или дънна платка от висок клас, която струва няколкостотин долара, но какво би станало, ако дънна платка от начално ниво постави световен рекорд, използвайки един от най-бързите многонишкови процесори в потребителския сегмент?

Е, ASRock постигна точно това със своята дънна платка B650, струваща 110 долара. С изненада научихме за това постижение на канадския ентусиаст и овърклокър SaltyCroissant, който използва дънната платка ASRock B650M-HDV/M.2 и 16-ядрения процесор AMD Ryzen 9 7950X, за да постигне най-високия световен рекорд по производителност, регистриран някога за 16-ядрен чип.

Оувърклокът беше извършен с екстремно охлаждане, например с течен азот, което поддържаше гигантския процесор AMD Ryzen 9 7950X да работи на 6834 GHz във всичките си ядра, а впечатляващото е, че това беше направено на дънната платка ASRock B650M-HDV/M.2, която има 8+2+1 фазов дизайн. Това е дънна платка от начално ниво и обикновено такива овърклокове се очакват на дънни платки от супер висок клас с по-голям брой VRM от този, с който разполага B650M.

С прилагането на правилните настройки ASRock B650M-HDV/M.2 успя да поддържа стабилна работа на процесора AMD Ryzen 9 7950X в бенчмарка 7-ZIP, в който постигна рекорд за 16-ядрен OC процесор, а също и най-бързата производителност, регистрирана някога за самия процесор в този конкретен бенчмарк. Резултатът е 306 686 MIPS. Легенди в овърклокинга като SPLAVE & SAFEDISK поздравиха Salty за постижението му и изглежда, че тази дънна платка може да е най-добрата платка с производителност за един долар, правена някога в най-новата история.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика