Sony постепенно намалява общия екологичен отпечатък на своята конзола PlayStation 5. YouTube потребителят Остин Евънс за пръв път забеляза много по-лека версия на PS5 миналата година и при по-задълбочена проверка беше открито, че размерът на радиатора е бил значително намален. Въпреки първоначалните съмнения обаче беше установено, че новият, по-лек радиатор върши значително по-добра работа при охлаждане на устройството.

Sony отново освежи модела с друга по-лека версия по-рано тази година, намалявайки теглото му още повече. И сега нов доклад от The Leak предполага, че технологичният гигант разработва още един вариант. Въпреки че информацията спекулира, че това е PS5 Slim версия, той също така казва, че е малко вероятно Sony да я нарече PS5 Slim и това просто ще бъде още едно освежаване, подобно на двата предишни модела.

Въпреки това освен по-лека конзола, докладът предполага, че това ще бъде голям ъпгрейд, тъй като чипът, захранващ PS5, ще премине през друго свиване на матрицата. В момента конзолата се захранва от 6nm ъпдейт на оригиналния 7nm RDNA 2 APU. Като такова 5nm или дори 4nm опресняване може да има в картите за новия модел и докладът твърди, че PS5 Slim е планирано да пристигне през третото тримесечие на 2023 г.

По-плътният процес също означава по-ниско потребление на енергия, което потенциално може да донесе допълнително намаляване на радиатора и следователно много леко устройство като цяло. Това може да създаде много проблеми за конзолите Xbox Series X и Series S на Microsoft, които и без това не се представят добре на пазара.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тайната е разкрита: продадени са над 25 милиона бройки PS5