В скорошно интервю за Squawk Asia, фокусирано върху пазарите, ръководителят на Xbox Фил Спенсър заяви, че не би изключил бъдещи придобивания на студио за игри дори когато издателят продължава да финализира огромната си покупка на Activision Blizzard за 75 милиарда долара.

В отговор на въпрос дали компанията ще „остане на вълна придобивания“, или ще направи пауза преди бъдещи покупки, Спенсър каза следното:

„Това е толкова конкурентен пазар, не мисля, че трябва да натискаме пауза върху каквото и да било. Tencent е най-голямата компания за игри на планетата днес и те продължават да инвестират сериозно в съдържание за игри и създатели на игри.“

Спенсър продължава: „Sony е по-голям бизнес от нас в игрите днес и те продължават да инвестират. Това е силно, силно конкурентен пазар“. Изпълнителният директор заключава: „Ние се стремим да бъдем основен играч. Искаме да предоставим страхотно съдържание за нашите играчи и ще останем активни“.

Това със сигурност ни се струваше вероятен сценарий, дори преди Спенсър директно да го потвърди тук. Изглежда сме навлезли в нова парадигма на консолидация в индустрията на игрите, като корпорации като Sony, Embracer Group, Tencent и Microsoft правят едно след друго титанични придобивания в рамките на последните няколко години.

В по-нататъшен разговор със Squawk Спенсър настоя, че компанията не е имала интерес да придобие Discord, отбелязвайки, че е много доволен от отношенията на по-голямо сътрудничество между двете компании досега.

Спенсър изглеждаше по-податлив на идеята Microsoft да прави ходове в JRPG пространството. Това интервю се появи, докато Спенсър беше в Япония за Tokyo Game Show и изпълнителният директор отбеляза, че JRPG остават „домашното поле“ за Sony и Nintendo, докато Microsoft имаше по-трудни опити да постигне успех на японския пазар.

Спенсър продължи мисълта си, споменавайки обширни срещи с японски разработчици, фокусирани върху изграждането на работни взаимоотношения и посрещането на техните нужди. Ръководителят на Xbox завърши интервюто, като заяви, че Microsoft в момента няма планове да повиши цената на конзолите Xbox след скорошното съобщение на Sony за повишаване на цените на PS5 в по-голямата част от света без Америка.

Снимка: Unsplash

Виж още: Всеки четвърти геймър в Steam вече играе на Windows 11