Неотдавнашната подкрепа на Apple за емулаторите на ретро игри в App Store продължава да дава резултати. RetroArch, безплатна, с отворен код и междуплатформена платформа, направи своя дебют на устройствата на Apple, предоставяйки огромна библиотека от класически игри на iPhone, iPad и Apple TV.

Макар и сам по себе си да не е емулатор, RetroArch служи като универсална платформа, в която потребителите могат да зареждат различни емулационни ядра, което им позволява да играят игри от множество конзоли. Платформата поддържа множество емулатори, известни като libretro ядра, което позволява на потребителите да се върнат към любими заглавия от над 50 игрови системи, обхващащи различни поколения.

От Atari 2600 и Commodore 64 до PlayStation Portable и Nintendo DS - обширният списък с поддържани системи на RetroArch е предназначен за широк кръг от любители на ретро игрите. Популярните ядра включват FinalBurn Neo за аркадни игри, Beetle PSX за PlayStation и Mupen64Plus-Next за Nintendo 64 и др.

Приложението може да се похвали и с редица модерни функции. Netplay позволява провеждането на онлайн мултиплейър сесии, а soft patching позволява модификации на играта. Функции като запазване на състояния, поддръжка на MFi контролери и пренасочване на клавиши предлагат възможности за персонализиране, а жироскопичните контроли, читовете и персонализираните интерфейси допълнително подобряват игровото изживяване.

Потребителите обаче трябва да имат предвид няколко забележки. Прехвърлянето на игрови файлове (ROM) в RetroArch изисква ръчни стъпки, а някои емулационни ядра, които са налични във версиите на RetroArch за други платформи, отсъстват в неговия порт за iOS.

Въпреки тези дребни пречки дебютът на RetroArch в екосистемата на Apple представлява голяма победа за достъпността на ретро игрите. RetroArch вече е достъпна безплатно в App Store за устройства с iOS/iPadOS 14.2 или tvOS 11.0 и по-нови версии, както и за шлема Vision Pro.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята

 

Тагове: