Тъй като устройства като Steam Deck на Valve се продават добре, а големите производители на компютри пускат тази година преносими геймърски компютри с Windows 11 като ASUS Rog Ally и Lenovo Legion Go, много хора се чудят дали Microsoft ще пусне свое подобно устройство. Последните слухове сочат, че компанията може би работи по собствено преносимо устройство за игри.

Целта на Microsoft е да разшири екосистемата на Xbox отвъд традиционните домашни конзоли. Според Джез Кордън, вътрешен на тема Xbox човек, технологичният гигант в момента разполага с вътрешни прототипи за "напълно оригинално" портативно устройство, което не разчита на облачни игри.

Въпреки че прототипите не гарантират търговски продукт, създаването на джобно устройство има стратегически смисъл за Xbox. От 2017 г. насам Nintendo Switch масово разшири пазара на джобни устройства, като продаде над 100 млн. бройки. Междувременно Steam Deck на Valve и други джобни компютри като Aya Neo показват потребителско търсене.

Фил Спенсър, главен изпълнителен директор на Xbox и Microsoft Gaming, намекна, че следващите проекти на Xbox ще бъдат "уникални и мощни". Президентът на Microsoft Xbox Сара Бонд също намекна за нови хардуерни анонси през този празничен сезон и за амбициозно ново поколение конзоли в процес на работа.

През септември The Verge съобщи за портативно устройство за игри в облака на Xbox. "Microsoft е разработила олекотена версия на потребителския интерфейс на Xbox, която може да работи на преносими устройства, специализирани конзоли за облачни игри и телевизори", се казва в доклада.

Статията не предлагаше никакви подробности за това кога е било в процес на разработка това портативно устройство за облачни игри Xbox, нито кога компанията е решила да прекрати проекта. Така че Microsoft може би се е отказала от плановете си за облачно-базиран джобен компютър.

Ако бъде разработена, джобната Xbox конзола вероятно ще изпълнява своите игри в естествен вид без ограничения за стрийминг, а няма да разчита на облачни игри като неотдавнашните продукти, за които се говори. Това ще позволи да се играят игри в движение. Дали този бизнесплан ще бъде възприет от геймърите, предстои да разберем.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат