Саудитският публичен инвестиционен фонд (PIF), инвестиционната група на страната, председателствана от противоречивия престолонаследник Мохамед бин Салман, закупи акции в известните издатели на игри Activision Blizzard, EA и Take-Two на стойност над 3.3 млрд. долара.

Инвестициите са направени през четвъртото тримесечие на миналата година и са излезли на бял свят сега в декларация на Американската комисия за ценни книжа и борси, докладвана от Al Jazeera.

Тази регистрация показва, че PIF вече притежава 1.3 млрд. долара акции в издателя на Call of Duty Activision Blizzard и 1 млрд. долара акции в производителя на FIFA EA. Това се равнява на съответно около 3.5% и 2.6% от общия дял на тези компании.

Той също така фондът е инвестирал 825 млн. долара в издателя на GTA Take-Two - около 3.5% от общите акции на тази компания.

PIF притежава и акции в различни компании, които не са свързани с видеоигри, като например около 1 млрд. долара в конгломерата за организацията на събития на живо Live Nation Entertainment. Той има дял от 4.4 млрд. долара в Uber и скромна инвестиция от 150 млн. долара в NovaGold - компания, която търси злато в Аляска.

Това не са първите инвестиции във видеоигри от саудитския принц Мохамед. Миналия ноември водещата благотворителна организация на престолонаследника купи една трета от японската компания за игри SNK с цел да увеличи собствеността си до 51%.

Още през юни 2020 г. Европейското първенство на League of Legends, професионалната лига за киберспортове, управлявано от Riot Games, обяви спонсорска сделка за проекта за изграждане на футуристични градове в Саудитска Арабия Neom - преди да отстъпи след значителни критики.

Принц Салман е известен фен на видеоигрите, който преди това е казвал, че се радва на Call of Duty.

Снимка: Rockstar

Виж още: iPhone 13 няма да има никакви дупки в корпуса

Още от Play