Съпрузи от щата Аризона бяха осъдени да платят невероятните 12.23 милиона долара на Nintendo заради щетите, произлезли от техния сайт LoveROMS.

Джейкъб и Кристин Матиас се признаха за виновни в нарушаване на авторски и запазени права чрез поддържането им на сайтовете LoveROMS.com и LoveRetro.co до юли тази година, когато японската компания се намеси.

Сайтовете са регистрирани на името на Mathias Designs - компанията, основана от двойката. От тях хиляди геймъри можеха да свалят ромове на ретро хитове като Mario Kart 64, Donkey Kong Country, Pokémon Yellow и Super Mario World за емулация. Когато Nintendo заплаши сайтовете със съд, те бяха спрени и всички ромове - извадени.

Глобата от 12.23 милиона обаче е огромна и реално погледнато - несериозна. По всяка вероятност Nintendo ще се опита да я демонстрира като наказание за всички други сайтове с ретро ромове. Все пак остава открит въпросът, дали семейство Матиас ще трябва да плати цялата сума. В миналото други подобни случаи са се уреждали за доста по-малко тихомълком.

На хартия това е сериозна победа за Nintendo. Двойката спря сайтовете, съгласи се да плати щети, призна вина и сега трябва да сдаде всички други игри на Nintendo в свое притежание.

И ако това не е всичко, днес сайтът LoveROMS.com ще ви посрещне със злокобното послание Apology to Nintendo и препратка към официалния магазин на компанията.

Тагове:
Още от Play