Много геймъри изпаднаха в екстаз, когато Sony анонсира ретро конзолата Playstation Classic. Сега обаче освен неубедителната селекция от заглавия за нея, японският гигант разочарова и с още един факт.

Оказва се, че Playstation Classic няма да ползва специално разработен хардуер или софтуер, за да подкарва 20-те игри на нея, а ще работи със съществуващ емулатор. Това е добре познатият емулатор с отворен код PCSX, който геймъри използват на своите компютри и Android устройства от години.

На практика, това означава, че макар и технически добра, емулацията няма да бъде толкова "автентична", колкото някои запалени фенове на оригиналния хардуер очакваха. Чисто правно проблем няма - Sony е получила разрешение за емулатора и е спацила лицензионните изисквания, като дори е публикувала сорс кода на страницата си.

От друга страна, случката показва колко важни са емулаторите дори за големите компании, които реално могат да ги ползват, за да създават комерсиални продукти. PCSX показва, че един любителски емулатор може да свърши също толкова добра работа, колкото и такъв, създаден от самата компания. Емулаторите очевидно не се ползват само от "пирати", как се намеква в последно време, а са важни дори за модерни системи.

А всичко това става точно 19 години, след като Sony без успех се опита да осъди създателите на първия PlayStation емулатор, а когато изгуби, направо го купи и го спря. Времената наистина се менят.

 

Тагове:
Най-четени
Всички

Дамата, която ужили Google и Apple с милиарди, подгони Amazon

59 | 17.07.2019
Още от Play

Apple дава 8-цифрени суми на епизод за новите си авторски сериали (ВИДЕО)

3 | 17.07.2019