Вдъхновена от успеха на Google DeepMind при създаването на AlphaGo по-рано тази година - AI машина, която успя да овладее древната китайска игра Го до съвършенство, - Blizzard също иска да включи изкуствен интелект сред играещите популярната стратегия StarCraft 2.

Компанията ще си сътрудничи именно с DeepMind, за да помогне на някои от най-развитите AI системи да научат тънкостите на StarCraft 2. Целта е да се тестват границите на възможностите на съвременния изкуствен интелект, като се види дали той е в състояние да играе толкова сложна игра в реално време.

За разлика от походовите игри като реалновремева стратегия StarCraft 2 е изключително сложна, тъй като често играчите не могат да видят какво правят техните съперници, а освен това се разчита много на маневри и заблуди. Ако AI машините започнат да играят - и овладеят - StarCraft 2, това ще бъде следващата стъпка в опита изкуственият интелект да отразява напълно човешкия. Blizzard вече работи по модификации, които да направят играта по-лесна за усвояване от машините и първите тестове ще започнат в началото на 2017 г., пише Polygon.

Виж още: Red Dead Redemption 2 може да продаде 12 милиона бройки

Още от Play