Microsoft очевидно разработва 4К уеб камери за Windows 10 и поне дена от тях ще поддържа Xbox One. Според новия слух, камерите на Microsoft ще предлагат вградена Windows Hello функционалност, така че да може да се логнете във вашата конзола само с лицево разпознаване, точно както с Kinect преди време. Поне един модел ще предлага 4К резолюция.

Засега не знаем дали тези камери ще се предлагат като самостоятелна периферия или в комплект с друг хардуер на Microsoft. Ще бъде обаче доста интересно да видим дали на пазара ще има достатъчно търсене за 4К Xbox One камера, както и дали тя може да бъде пригодена за друга функционалност на конзолата.     

Решението на Microsoft изглежда изненадващо, имайки предвид колко гръмко се провали преди време Kinect. Когато дебютира през 2010 г. джаджата стана най-бързо продаваната потребителска електроника в историята, но поддържката се срина за отрицателно време. Идеята умря напълно с трагичния опит на Microsoft да направи Kinect задължителна част от всеки Xbox One, което вдигна излишно цената на конзолата. Към октомври 2017 г. Microsoft вече престана да произвежда сензора.

В същото време, Microsoft по традиция поддържа различни модели камери, така че разработката на 4К вариант не е изненадваща. Ако новите камери имат добро качество на картината и поддържат Windows Hello, те могат да се окажат полезен другар на РС и Xbox геймърите, които се занимават със стрийминг.

Тагове: