След две години на скици и прототипи игралната компания Valve официално пусна своя Steam Controller в продажба в САЩ и Великобритания. Той се продава за 50 щатски долара (£ 40) в Steam Store.

Steam Controller е създаден, за да направи по-лесно играенето на по-голямо разнообразие от игри в сравнение с традиционните гейм падове. Той има два тракпада с обратна тактилна връзка. Заради това вие ще можете да играете заглавия, подходящи за мишка и клавиатура, а също така и за контролер. Съдейки по обявените възможности и промо видеото, би трябвало да играете шутъри от първо лице, без проблем и с точността на мишката и клавиатурата.

Valve казват, че също така ще бъде лесно да пишете с екранни бутони и да сърфирате в интернет със Steam Controller. Контролерът включва двустепенни тригери с цифрово кликване в края на аналоговото дърпане за по-реалистична стрелбата с оръжия, a и ще можете да изтеглите и да споделяте геймпад конфигурации за различните игри със Steam общността.

Според Valve с един чифт AA батерии Steam Controller-ът трябва да издържи около 80 часа игра в рамките на пет метра обхват от вашето PC. Той ще започне да се доставя в средата на октомври.

Компанията също така пусна и Steam Link устройството, с което можете да стриймвате игри от Steam конзола или PC към съвместими устройства в една и съща мрежа. Steam Link има USB портове, един HDMI изход и мрежов кабелен порт. Поддържа се 1080p резолюция и стриймва съдържание при 60 Hz. Цена 50 щатски долара.

Вижте и промо видеото на финалния Steam Controller:

 

 

Прочетете още: Valve обяви, че Source 2 Engine ще е безплатен, показа Steam Link и нови Steam машини