Nintendo Switch се продава невероятно добре - всъщност толкова добре, че Nintendo се бори да върви в крак с търсенето след повече от три години от премиерата на портативната джаджа. Продажбите на конзолата нараснаха с 95% през първата половина на текущата финансова година и само през 2020 г. стойността на акциите на Nintendo се повиши с над 30%.

Голяма част от настоящото доверие в акциите на Nintendo се свежда до изумителния успех на Switch, но в очите на по-предпазливите инвеститори фирмата вече е на кръстопът; конзолата няма да съществува завинаги, а кръговият характер на хардуерния бизнес при видеоигрите означава, че има риск базираният в Киото ветеран да се издъни със следващата си машина, точно както направи с Wii U, която последва безумно популярното Wii.

Някои обаче вярват, че Nintendo си е научил урока и че вместо да създаде изцяло нова хардуерна платформа, ще следва модела на Apple с iPhone, като просто надгради Switch и поддържа играчите здраво ангажирани в сегашната си софтуерна екосистема.В интервю за Bloomberg Тоан Тран от инвестиционния посредник 10 West Advisors каза:

„С всяко конзолно поколение базата на потребителите се нулира и същото става с приходите. Те могат непрекъснато да имат база от примерно 100 милиона конзоли, които просто се движат с течение на времето.“

Логиката е желязна - като държи хората обвързани със Switch, Nintendo може да гарантира, че потребителската му база остава последователна. Играчите ще се възползват от наличието на цялата си библиотека подръка през следващите години и няма да имат допълнителни разходи за закупуване на нов софтуер, когато бъде пусната чисто нова система.Този подход обаче противоречи на желанието на Nintendo да създава нови и иновативни конзоли; никой друг производител на хардуер не е бил толкова активен в това отношение. Nintendo стои зад уникални машини като Wii, DS, 3DS и Virtual Boy. Въпреки че не всички хардуерни идеи на компанията намират широка аудитория, фирмата има история на експериментатор и започване отначало с всеки следващ хардуерен цикъл - и затова инвеститорите се притесняват с право.

Снимка: Nintendo Life

Виж още: Crysis Remastered става първата игра с ray tracing на Xbox One и PS4 (ВИДЕО)