Google и компанията KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co) днес обявиха, че ще си партнират в създаването на 6 фотоволтаични (PV) съоръжения на територията на щатите Калифорния и Аризона. Проектът е разработен от водещата компания за развитие на слънчеви съоръжения Recurrent Energy. Общият капацитет на енергията, произвеждана от слънчевите съоръжения, ще е 106 MW, което ще генерира електричество за над 17 000 американски домакинства. От Google ще инвестират близо $80 милиона долара в тези съоръжения.

Това, което виждате на снимката, е проектът Victor Phelan със 17.5 MWac/22 MWp мощност, който се намира в Сан Бернардино, Калифорния, и е част от шестте повтарящи се енергийни разработени проекти, придобити от Google и KKR. Всички шест проекта се очакват да заработят в началото на 2014 г. и ще генерират очакваната чиста електроенергия, която ще захранва повече от 17 хиляди американски домове.

Тази инвестиция е подобна на тази от 2011 година, когато отново в партньорство с KKR, Google инвестира $94 милиона долара в 4 соларни централи на територията на Сакраменто, Калифорния. Досега Google са инвестирали повече от $1 милиард долара в проекти за възобновяема енергия в целия свят.

"Тази инвестиция е част от нашия стремеж към чисто бъдеще, където енергията от възобновяеми източници е в изобилие и е достъпна и финансово поносима", споделят от Google.

"С продължаващото инвестиране в проекти за възобновяема енергия, закупуването на екологично чиста енергия за нашата дейност и работата с нашите партньори за комунални услуги ние създаваме нови възможности за себе си и за другите компании, които имат интерес да купуват енергия от възобновяеми източници, и работим усилено, за да направим това бъдеще реалност!"

 

А знаете ли, че автомобилите на Google ще шофират по-добре от вас?