Компанията ASUSTOR заема все по-лидерски позиции в предлагането на NAS устройства по отношение на домашния потребител и този от по-малките и средни офиси. Фактът се затвърждава от представянето на двата нови модела Asustor AS6302T и AS6404T. Първият е „по-малък“ и е само с две гнезда за харддискове, а по-големият може да поеме до четири. Но всъщност не това са най-съществените новости – ето ги и тях.

Ново поколение процесори и хардуер

ASUSTOR AS63/64 използват платформата Apollo Lake 6-о поколение на Intel и затова производителността им е повишена с 30% спрямо предишната линия. По-малкият (AS6302T) има двуядрен Intel Celeron J3355 2.0GHz процесор, 2 GB RAM + 2 HDD, а AS6404T - четириядрен Intel Celeron J3455 1.5GHz процесор, 8 GB RAM + 4 HDD. Първият може при нужда да се овърклоква до 2.5GHz, вторият до 2.3GHz. И двата модела вече предлагат HDMI 2.0 поддръжка за възпроизвеждане на видео с ултрависока 4К резолюция с до 60 кадъра в секунда. Новият тип USB Type-C конектор също е наличен. Той позволява да свързвате NAS устройството с новите поколения телевизори, компютри, телефони, дискове и др.

Страхотните функции на ADM 3.0 (ASUSTOR Data Master)

Операционната NAS система на ASUSTOR, ADM, има нова версия – 3.0, включваща нови функции, например WoW! Тази хитра игра на думи (Wake-on-WAN) указва, че собствениците на такива NAS могат да достъпват данните си, дори да отсъстват дълго време, а устройството е в спящ режим. С едно докосване на дисплея на телефона може да събудите устройството и да го използвате. Така ще забравите мисълта, че то ще работи излишно, изразходвайки електроенергия, съкращавайки живота на харддисковете и излагайки се на хакерски атаки. WoW работи благодарение на AiMaster приложението за мобилни устройства или чрез Asustor EZ Connect за потребителите на PC.
Да започнем с новостите и подобренията на ADM 3.0. Те са видими още от login екрана, където ще забележите, че вече има повече налична информация и функции. Още от началния екран всеки потребител може да бъде уведомяван за важни събития от системните администратори – специалната нотификационна иконка-камбанка ще светва, когато имате важно съобщение. Пак оттам (заглавната лента отгоре) можете директно да стартирате приложения, без да се налага да се логвате в ADM системата.

Може би не чак толкова гръмка функция, но доста полезна е поддръжката на бързи десктоп приложения (Widgets) за мониторинг на устройството – Access Monitor, Online Users, Storage Manager и Important Logs, както и 3 различни типа подредби на иконите – 5x3, 6x3 и 7x4. Те вече могат и да бъдат групирани по ваше желание. ADM 3.0 има и подобрен интерфейс, нови стилове и теми. Едно от най-важните подобрения е, че всички потребителски прозорци вече могат да бъдат оразмерявани по ваше желание, както и ширината на панелите в тях.
Що се отнася до темите – потребителите могат да избират различни десктоп теми, да използват специфична картинка за бекграунд, да променят шрифта на интерфейса и цветовете на бутоните.

Още по време на инсталацията (ъпдейта) на ADM можете да задавате кои по-специални приложения да се инсталират по подразбиране. И тъй като повечето са съобразени с новия интерфейс и икони, в крайна сметка получавате не само по-красив външен вид, но и например следене на системните ресурси в реално време. Осъвремененият изглед е валиден за всички важни приложения, като например Storage Manager, Explorer и т.н.

Отдалечената връзка и настройките на NAS устройството са улеснени от Internet Passthrough функцията (EZ Connect), благодарение на която бързо и лесно се свързвате със сториджа си, дори той да се намира зад различни рутери. Това всъщност е един истински, ваш личен „облак“, или екстра, която ще ви направи до голяма степен независими от платените cloud услуги. И още една много приятна функция – ще я намерите тук. Поддържа се монтиране на вашето NAS устройство като мрежов диск в Windows Explorer. Файловите сървиси на ADM са толкова много, че предполагам ще зарадват всички – поддържа се Windows, MAC OS, NFS, FTP, WEB DAV, WEB Server, MariaDB Server, Terminal Server, Rsync server, SNMP и дори TFTP. Скоростта на копиране на файлове по мрежата е доста комфортна благодарение на гигабитовата връзка – прехвърлянето на един сериозен видеофайл с висока резолюция и размер 15 гигабайта отнема само две минути.
Настройките, които ADM 3.0 предоставя, са толкова гъвкави и advanced, че ще задоволят дори по-капризните потребители, които се нуждаят от „по-тънки“ екстри, като VPN, управление на сертификати, прокси сървър. Дори е налична изключително полезната опция за мрежови потребители – Network Recycle Bin. Тя ще „спаси кожата“ ви, ако случайно някой от недотам внимателните домашни потребители, без да иска, изтрие важни неща – все пак ще имате възможност да ги възстановите.

Регионална, българска локализация на интерфейса обаче липсва – нещо, което едва ли ще ви притесни кой знае колко, разбира се. ADM 3.0 дори предлага настройка на дисплея и предния панел на устройството. От интерфейса можете да задавате яркостта на екранчето, да активирате нощен режим (защо трябва, докато спите, в очите ви да блещукат множество лампички?), можете да променяте звуковите му сигнали, да деактивирате бутоните на панела и дори охлаждащите вентилатори.

Мултимедия, приложения и дори център за видеонаблюдение!

Освен видео с резолюция до 4К с Asustor AS63/64 може да слушате музика и да използвате сериозен набор безплатни приложения. За видео - вездесъщия KODI, за музика – Spotify. Организацията на домашната видеотека в NAS (информация, снимки и др.) е улеснена от интернет достъпа до TMDB/IMDB базите. Приложенията за управление и достъп на данни, музика, снимки и видео съответно са наречени AiMaster, AiData, AiDownload, AiFoto, AiMusic, AiVideo. AppCentral, или центърът за управление на приложенията на ADM 3.0, предлага над 200 различни приложения, които са предназначени да посрещнат всички ваши мултимедийни, бекъп, администраторски и други нужди.
Що се отнася до гледане на видео, вграденото в процесорната платформа HD графично ускорение поддържа HEVC и VP9 транскодиране на ултракачествено видео, което значително подобрява бързодействието при достъпване на мултимедия. Оттам идва и 30%-ното ускорение за 4К видеото.

Множеството функции на устройствата се допълват от възможността да ги ползвате като DVR мениджър на вашите видеокамери. Можете да ги свържете и управлявате с приложението Surveillance Center, което притежава професионални функции, като 360-градусово наблюдение (fisheye), експорт на записаните файлове и преглеждането им на дисплей, включване и изключване на камерите по разписание и добавяне на воден знак към записа с цел използването им като доказателства при нужда. Поддържат се камери на известни производители, като Acti, Dahua, D-Link, Hikvision, Vivotek.
Системата за видеонаблюдение поддържа до 36 канала за камери, съвместима е със стандарта ONVIF (улесняващ инсталацията чрез дефинирани профили), а дори вашият модел да не е сред поддържаните около 800 такива, то все пак има шанс да я подкарате, като Generic.

Архивиране и бекъп

Освен чисто хардуерните възможности на RAID 1 масива си, защитаващ вашите данни от хардуерен срив (дефект на някой харддиск), Asustor AS63/64 поддържат различни типове софтуерен бекъп и защита на вашите данни. Приложението MyArchive ще се погрижи за това да създава резервните ви копия по план или в реално време, да ги синхронизира с цели 12 облачни услуги! Това са Amazon S3, Dropbox, Google Drive, OneDrive, Box.net, HiDrive, HubiC, Ralus, WonderBox, xCloud, Yandex и CrashPlan. Разбира се, можете да ползвате и FTP Explorer за бекъп към FTP сървър, външни USB харддискове или локални мрежи, за да запазвате резервни копия.
Дори можете да използвате ексклузивната функция MyArchive, чрез която ползвате харддисковете буквално като „книги“ – изваждайки ги и поставяйки ги моментално, без да гасите устройството. Файловете в тях ще са достъпни за четене само за миг.
За сигурността на данните се грижи криптиране на информацията от най-високо ниво (AES 256-bit), а декриптирането може да става с парола, електронен сертификат или външно USB устройство, играещо ролята на декриптиращ ключ. Asustor AS63/64 ще ви дадат сигурност дори срещу модерните заплахи, като криптовирусите от типа на WannaCry, който все още „разплаква“ хиляди компютри и компании по света.

Дисковата памет е ключов елемент

Всяко NAS устройство е просто една „кутия“, ако в него не са поставени твърди дискове. Един от най-добрите варианти, който препоръчваме, са новата серия NAS-дискове от Toshiba – линията N300 (включваща 4, 6 и 8 TB модели). Използваните от нас 4 TB Toshiba N300 са специално предназначени за употреба в NAS. Това означава, че ри тях не бива да търсите най-високите рекорди по отношение на скоростта, а по-скоро да очаквате предимно надеждност към която са ориентирани. Това са твърди дискове проектирани да бъдат инсталирани в сървъри, които се използват и натоварват непрекъснато. 

Toshiba N300 наистина са предназначени да съхраняват най-важните данни или бекъпи от най-важните ви данни. Затова тези носители трябва да бъдат изключително надеждни. Toshiba гарантират с името си за тях, защото имат изключително добра репутация по отношение производството на корпоративни продукти за сторидж (харддискове).

Освен скоростта на въртене на плочите от 7200 rpm те имат сериозен буфер от 128 MB RAM памет. Механиката и самите плочите са дело на същата компания Toshiba, (а не на HGST като предишните серии), като притежават и технология за компенсация на вибрациите – нещо много полезно особено при употреба в тесните пространства на кутията на NAS устройството. Множеството вградени RV сензори в тях могат да засичат и най-малките вибрации, причиняващи грешки при четене и запис и да ги предотвратяват.

И още нещо. В едно NAS устройство или сървър с множество дискове обикновено пространството е тясно. А наличието на много работещи и натоварени дискове често води до отделяне на големи количества топлина, което води до още по-сериозни проблеми с електрониката. Toshiba N300 серията притежава технология за превенция срещу този ефект. Благодарение на нея дисковете могат да намаляват скоростта си за търсене (seek time) когато температурата им е повишена, за да държат цялото устройство колкото се може по-студено. Разбира се това понякога може да значи, че жертвате известно количество скорост в името на сигурността, но това не е най-критичният параметър, когато говорим за надеждни данни, бекъпи, видео редактиране или запис на огромни файлове.

Ако сравнявате други дискове предназначени за NAS устройства, ще намерите и по-бавни и по-бързи такива. Toshiba N300 е обаче добре балансиран, като постига скорости за последователно четене (на големи файлове) от 210 MB/s, а на запис – 209.2 MB/s. Тези стойности на четене и запис са доста близки, а това също е много положителен факт. За да се ориентирате по-лесно в такива числа – копирането и изтриването (move) на файл с размер 1 GB с тези дискове става за 19 секунди, което е доста добър резултат.

И нека повторим отново – тези дискове не са нито за лаптопи, нито за обикновени настолни компютри. Предназначени за NAS употреба означава, че те издържат на сериозна 24-часова употреба и предлагат три пъти по-добра издръжливост за четене и запис – 180 TB на година според производителя.

 

За кого са ASUSTOR AS6302T и AS6404T

Въпросът, дали да притежавате NAS устройство, тепърва ще става все по-актуален. Заради нарастващите нужди на потребителите от място за запис на мултимедия (снимки, видео и др.), създавани от всякакви устройства (фотоапарати, камери, телефони), както и заради навика днешният потребител да събира огромни колекции от музика и филми, притежаването на NAS устройство вече не е лукс. Малките и средните офиси със сигурност отдавна се нуждаят от място за „складиране“ на файлове и в този случай едно NAS устройство е изключително полезно. Но в днешния „дигитален дом“ тези малки „кутийки“ все повече са приветствани и желани. Възможността да записвате сериозен обем данни и мултимедия на едно място, което да е осигурено с RAID срещу хардуерни сривове, което да може да бекъпва важната информация от всичките ви устройства, а в същото време да дава достъп до нея от всяка точка по света, със сигурност е съблазнителна. Така че отговорът на въпроса „Трябва ли ви този NAS?” със сигурност е положителен за всяка домашна или офисна мрежа с повече от две свързани устройства. За вас остава решението как и кога ще се случи това.

Технически данни

AS6302T
Intel Celeron 2.0GHz Dual-Core процесор (автоматичен овърклок до 2.5 GHz)
2GB DDR3L RAM памет
RAID 1, Intel AES-NI хардуерно криптиране
2 x Gigabit Ethernet порта
USB 3.0 Type-A порт (преден: x 1, страничен: x 2)
USB 3.0 Type-C порт (заден: x 1)
1 x HDMI 2.0 порт (4Kx2K@60Hz)
Инфрачервен порт
RAID: JBOD, RAID 0/1
Energy Efficient Design, Supports System Sleep Mode (S3), Internal and External Scheduled Disk Hibernation, Night Mode, Wake-on-WAN

AS6404T
Intel Celeron 1.5GHz Quad-Core процесор (автоматичен овърклок до 2.3GHz)
8GB DDR3L RAM
Supports Intel AES-NI Hardware Encryption
2 x Gigabit Ethernet порта
USB 3.0 Type-A порт (преден: x 1, страничен: x 2)
USB 3.0 Type-C порт (заден: x 1)
1 x HDMI 2.0 порт (4Kx2K@60Hz)
Инфрачервен порт
RAID: Volume Management Single, JBOD, RAID 0/1/5/6/10
Supports Seamless System Migration
Energy Efficient Design, Supports System Sleep Mode (S3), Internal and External Scheduled Disk Hibernation, Night Mode, Wake-on-WAN

Тагове: