Компанията Apple вложи рекордна сума - $848 милиона, в строителството на огромна слънчева електростанция в окръг Монтерей в Калифорния. Според агенцията Bloomberg тази сделка е най-голямата в историята на соларната енергетика.

 

Аризонската компания First Solar, която е получила от Apple тези пари, съществува вече 25 години. Нейната огромна слънчева електростанция с обща площ 2.9 хиляди акра вече е в строеж и би трябвало да заработи през 2016 година. Когато това се случи, от общо 130 мегавата, които станцията ще произвежда за час, Apple ще могат да захранят с електроенергия всички свои офиси, дата центрове, складове и магазини на територията на Калифорния. Особено важни тук са дата центровете, капацитетът и мощността на които постоянно нарастват, което означава, че нараства и енергопотреблението. Притежаването на свой собствен голям и надежден енергоизточник в тази ситуация е много изгодно. А фактът, че този източник е екологично чист, го прави още по-ценен.

 

По същия път върви и Facebook – още миналата година стана известно, че Марк Зукърбърг е активно заинтересован от проекти в областта на вятърните технологии. В бъдещето гледат не само IT компаниите, но и други бизнес гиганти, например Ikea и WalMart.

Връщайки се към Apple, трябва да се отбележи, че сделката с First Solar, макар и да изглежда много голяма (безпрецедентна по отношение на зелената енергетика), е капка в морето от долари, които компанията притежава – в активите и лежат около $178 милиарда. Ако говорим за списъка на богатите държави, то компанията би заела сама почетното 55-о място.