На IT пазара днес се предлагат най-различни NAS (Network Attached Storage) продукти, като започнем от опростени домашни устройства и стигнем до професионални системи висок клас. Но въпреки множеството си функции основна характеристика за всеки NAS си остава бекъп (създаване на резервно копие на информацията). А това е адски полезно – със сигурност няма потребител, който никога да не е губил данни вследствие загуба/повреда на компютър, лаптоп, телефон. Или при още по-драматичен вариант – след кибератака, вредоносна програма или хакерска атака.

Asustor и техните NAS устройства предлагат голям набор от варианти за бекъп, позволявайки на потребителя да ги ползва изключително лесно и централизирано. На следния интернет адрес можете да разгледате демонстрация на Asustor NAS устройство и неговия потребителски интерфейс.

Windows и MAC

Домашните компютри днес използват предимно Windows OS или OS X. Същото важи и за офисните, а без значение от операционната система всеки компютър или сървър се нуждае от резервно архивиране. Хардуерни и софтуерни повреди, опасни кибер вирусни епидемии, хакерски атаки, вредното влияние от спам и нежелан софтуер и най-неприятното – крипто вирусите, правят бекъпа наистина нещо изключително важно. Само той може да ви спаси във всяка от тези ситуации – не го пренебрегвайте.

За Windows потребители ASUSTOR NAS предлага приложението Backup Plan. С него стартирате различни планове, автоматизирате датите и действията – еднократно, синхронизация, бекъп по разписание и т.н. Възстановяването на данните става още по-лесно – с няколко клика. За потребителите на Apple е предвидена поддръжка на Time Machine, като трябва само да активирате услугата в самото NAS устройство. След това отделните потребители могат да използват независими потребителски акаунти и съответните им подсигурени лични папки, за да бекъпват данните си.

Windows потребителите могат да изтеглят последната актуална версия на Backup Plan директно от сайта на Asustor. След инсталация е необходимо само да дадете име на новия си бекъп архив, а допълнителните настройки можете да направите и след това.

Бекъп на бекъпа?

Изключително полезна възможност на ASUSTOR NAS е MyArchive. Ако предвидите една или две дискови клетки (bays), ще можете да изваждате и сменяте твърдите дискове буквално като книги. Освен че е удобна, тази функция има и сериозна практическа полза. Тъй като дисковете се свързват директно с вътрешния SATA интерфейс, те използват пълните му възможности и скоростта на трансфера може да достига до 6 гигабита за секунда – в пъти повече спрямо тази на външните устройства!

MyArchive дисковете са индивидуални памети, които можете да пазите на сигурно място. Когато NAS се препълни, можете да поставите нов MyArchive диск и да направите бекъп на информацията, освобождавайки място. Интересното е, че MyArchive дисковете могат директно да се поставят в друго Asustor NAS устройство, като то ще ги разпознае и използва без проблем.

Още нещо яко! Ако имате външен харддиск или камера с USB, можете да използвате USB 3.0 порта, който ASUSTOR са предвидили за „външен бекъп“. USB One Touch Backup може да се настрои така, че свързвайки външния хард към USB, да стартирате операции по бекъп от NAS върху външната памет или в обратна посока.

Интернет и облачно архивиране

Каквито и архиви да правите, ако те са локални, винаги има риск да ги загубите след обир, природно бедствие, пожар и др. Затова географски отдалеченият бекъп е много важен, ако данните ви са критично ценни.

ASUSTOR NAS предлага различни интернет опции. FTP е стандарт, с който може просто да качвате файловете си на друг сървър. Без значение дали използвате технологията в домашни условия или на корпоративно ниво, FTP предоставя гъвкави двупосочни възможности за бекъп от NAS към FTP или обратно. В допълнение ASUSTOR Mission Mode функцията позволява на потребителите да задават броя опити за свързване и интервала между тях за всеки отделен бекъп, което е полезно за сигурността и успешното приключване на всяка архивираща операция.

Бекъпът Rsync е известен тип протокол, използван често за синхронизация между два компютъра. Използвайки дублиране на файловете блок по блок, Rsync е способен да предложи Incremental бекъп. Това ще рече, че след като направите първоначалния си пълен бекъп на всички ваши файлове, след това може да следите и бекъпвате само променените и новосъздадени след последния цялостен бекъп. Този тип бекъп е подходящ за случаи, когато имате множество файлове, които непрекъснато се променят. Методът помага значително да снижите времето за бекъп, както и да „пощадите“ интернет свързаността си, без да я претоварвате. Поддържа се и криптиране на архивите, така че можете допълнително да подсигурите информацията си, ако тя е важна.

По-интересното е, че компанията е предвидила съвместимост с основни облачни услуги: ASUS Webstorage, Amazon S3, Dropbox, Google Drive, Microsoft One Drive, HiDrive, BitTorrent Sync, OwnCloud и WonderBox.

AiData пък е мобилното приложение за Android и iOS, което ще ви улесни допълнително, защото дори без компютър ще можете да качвате и бекъпвате файлове, снимки, музика и т.н. Намира се тук (AiData), а освен всички операции около бекъпа (през него можете да се логвате в посочените облачни услуги и да извършвате настройки и синхронизации) има различни модули за управление, като AiMaster за настройка, AiData за облачно управление на данните, AiDownload за дистанционно управление при сваляне на файлове, AiFoto и AiMusic – за музика и видео, AiRemote, AiCast за споделяне на видео на външни устройства и т.н.