Сещате ли се за онези толкова популярни infinity edge басейни, които са разположени точно над брега, а стените им са изключително тънки и незабележими. Когато се потопите в тях, неизменно се появява илюзията, че можете да отплувате директно към хоризонта.  

Именно в тази посока са се насочили и мислите на дизайнерите на Samsung, когато се е появила идеята за безкраен екран на телефона. Критиците биха погледнали с насмешка, че това е нещо, което вече няколко пъти сме виждали, но всъщност не е точно така.

В концепцията за Samsung Surround Display няма никакво място за бутони и... затаете дъх... за камера. Двете страни на устройството са напълно идентични, като ги разделя една много тънка и трудно забележима ивица, върху която просто няма място за абсолютно нищо.

Това се постига, като за едната страна е използван извит екран, от другата - стандартен плосък, а за страните - няколко полузакръглени дисплея. В действителност потребителят не разбира това, защото съдържанието слива всички тях в едно цялостно преживяване. Концепцията позволява да се използват както AMOLED, така и LCD технологиите.

За да пропуска светлина, корпусът е изработен от прозрачен полимерен материал и прозрачен акрил. За да не се виждат всички компоненти вътре, са използвани поддържащи елементи, като се постига ефектът на незабележимост.

Според дизайнерите подобен тип дисплей може да се адаптира към околната среда, подобно на хамелеон. Прогнозата за дъждовно време може да обхване целия телефон или камерата да засече къде сте, да намери подходящо подобно изображение и да го препрати директно към екрана на устройството. Всъщност това ще го направи доста труден за откриване, нали?

Споменавайки камера, напълно резонно се питате къде е тя. Samsung Surround Display всъщност разполага с плъзгащ механизъм, който разкрива системата от камера със светкавица, монтирана към предния корпус. Това предполага правенето на стандартни снимки и видеоклипове, докато за селфита всъщност просто обръщате телефона, защото - напомняме - екраните са и от двете страни на устройството. Всъщност в него има и втори модул на камерата, който обаче е прикрит под екрана. Той се използва предимно от изкуствения интелект, за да разпознава и предоставя необходимата информация от заобикалящата среда. Така например автоматично ще става ясно дали телефонът се държи в ръка, или е поставен върху някакъв плот. Но може би най-впечатляващ е фактът, че можете да виждате едно и също съдържание и от двете страни на екрана - така група приятели ще гледат видео едновременно, без да се скупчват един върху друг. Ние се досещаме и за варианта за бъгове, при които всички наоколо да са осведомени с кого говорите или какво гледате - буквално oops ситуации. Може ли това да постави края на телефона в ролята му на пазител на личното пространство?

Помислено е и за изходите за зареждане, бутона за включване, сензорите за пръстови отпечатъци, високоговорителите и SIM картите - някои от тях ще бъдат поставени под дисплея, други вече имат интерактивни заместители. А за трети ще бъде използван пиезоелектричен филмов сензор, който генерира напрежение.

Документацията за патентоване на дизайна е внесена в USPTO (Агенцията за патенти и търговските марки в САЩ) през юли 2020 и е публикувана официално в края на октомври 2020. Визуализациите са изготвени от Джузепе Спинели (Snoreyn).

Снимки и допълнителна информация: Lets Go Digital

Виж още: Най-добрите игри на отминаващото поколение (ВИДЕО)