Google и Johnson & Johnson съобщиха, че обединяват усилията си за разработване на модерна платформа с роботи помощници. Усилията на екипа ще включват "способности, интелектуална собственост и опит" и от двете компании. Участие ще вземе и Ethicon (дъщерното дружество на Johnson & Johnson), производител на междинни устройства.

Обявеното партньорството предполага, че компаниите ще използват роботи за допълване, а не за замяна на хирурзите, поне на този етап на партньорството.

Ето и част от официалното изявление на двете компании:

„Роботизираното подпомагане в хирургията е вид минимална инвазивна хирургия, която използва технология за осигуряване на по-голям контрол, достъп и точност по време на хирургичната процедура, облагодетелствайки пациентите чрез свеждане до минимум на травми и белези, позволяващи и ускорено следоперативно възстановяване. Компаниите се стремят да развият нови роботизирани инструменти и възможности за хирурзи и професионалисти, работещи в операционната зала, които интегрират най-добрата в класа медицинска техника с водещи роботизирани системи, изображения и анализи на данни.“

Роботоподпомагащата хирургия обикновено е свързана с контрол от човек хирург чрез компютър или външен манипулатор. Това дава възможност за по-краен контрол и прецизност, отколкото е възможно с човешки ръце, без значение на умения или ловкост. Резултатът може да бъде много по-малко инвазивни процедури, което означава по-бързо време за възстановяване.

Платформата ще се използва и за събиране и анализиране на данни, свързани с процедурите, с цел подобряване на лечението и на специфични хирургични практики. Google Glass са използвани в някои роботоподпомагащи хирургични интервенции.

 

Прочетете още: Може ли ебола да стане следващият супервирус?