Група физици от университета Бригъм Йънг представи нова технология за създаване на холограмно видео, която обещава да даде тласък в развитието на това направление, снижавайки рязко цената му. Основната идея е в това, че цветът на обемното изображение се постига не чрез специални филтри, а чрез промяна честотата на звуковите вълни.

 

В основата на новата технология лежи използването на литиев ниобат. Особеността на това твърдо вещество е, че неговите кристали притежават добри оптични свойства, като при това нямат централна симетрия. Под повърхността на кристалите се създават канали, ограничаващи светлинните потоци, като на всеки канал се закрепва метален електрод, служещ за създаването на звукови вълни. При промяна на честотата на последните се променя цветът на изображението. Според авторите на технологията такава система позволява доста по-ефективно отстраняване на възникващите шумове и изкривявания.

Според изследователите новата технология ще направи производството на оборудването за създаване на холограми далеч по-достъпно – стойността на холограмните устройства може да спадне с хиляди долари (доста от съвременните апарати са с цени десетки хиляди долари). Освен това вече няма да е задължително холограмите да бъдат големи. Подходът, предложен от американските физици, ще позволи в бъдеще технологията и холографските изображения да се използват в обикновените телевизори и дисплеите на домашните компютри, което е добра новина, особено за компютърните геймъри.