Технологиите напредват и Русия не може да преглътне, че отново е в ролята на изоставащия играч. Ето защо екип от руски специалисти от стартъпа Promobot представиха продукта на упорития си труд - Robo-C, който е описан като първия андроид, наподобяващ човек и с възможност да бъде включен в редица бизнес процеси. Благодарение на своите 100 000 речеви модули андроидът на Promobot е в състояние да изгражда лингвистични модели, базирани на индивидуалните специфики на говорене на събеседника, както и да ги комбинира с познания по темата. В лицето са интегрирани 18 движещи се части, което му позволява да прави до 600 микро мимики
 
За съжаление той все още не може да ходи, но горната част на тялото му има три степени на свободно движение. Създателите му аргументират това свое решение, наблягайки върху основното му предназначение: да бъде използван като асистент в сферата на услугите, забавленията, а защо не и образованието и науката. Алексей Лужаков, председател на Съвета на директорите в Promobot, дава доста интересен пример: “Представете си андроид, наподобяващ Майкъл Джордан, да продава баскетболни униформи или такъв, който прилича на Уилям Шекспир да чете стихове”. Явно руснаците имат сантимент към популярните личности, защото първият прототип на андроида беше копие на лицето на Арнолд Шварценегер. Това провокира актьора да заведе срещу тях дело по-рано тази година. Все пак не всеки може да разполага със собствен Терминатор, без да е попитал предварително.  
Promobot обявиха, че ще предлагат Robo-C в серийно производство, и вече приемат поръчки, твърдейки, че вече са най-големият производител на автономни сервизни роботи за регионите на Северна и Източна Европа. Цената варира между  20 000 и 50 000 щатски долара в зависимост от броя на различните персонализирани опции. 

Снимки: Promobot

Виж още: Усмивката на този робот на Disney ще ви смрази (ВИДЕО)