След като преодолеете факта, че няма кожа, новият робот на Disney наистина изглежда като впечатляващо техническо постижение. Той може да имитира човешки лицеви гримаси, да мига и леко да накланя глава.

Сензор в гърдите му, които поне милостиво са покрити с риза, казва на робота кога да се обърне с лице към човек, а очите му се движат между пряк контакт и избягване на погледа. Главата дори се движи леко, наподобявайки дишане.

Според инженерите на Disney, имайки предвид значението на погледа в социалното общуване, той е изключително важен и за интерактивните роботи. Тъй като хората, които извършват повече пряк контакт с очите, се приемат за сходни с нас, както и за по-интелигентни, искрени и доверени, дизайнът на роботите трябва да си поставя подобни цели.

Освен това погледът е способен да предава комплексни,социални и емоционални състояния, което подсилва илюзията, че нямате машина срещу себе си.  

Една от възможните употреби на тази технология е за увеселителните паркове на Disney. Компанията работи по реалистично изглеждаща роботи от известно време. През 2018 г. тя показа своя робот Stickman, който може да прави задно салто и да наподобява движенията на човек акробат.

Преди всичко това обаче ще е добре някой да постави малко кожа върху лицето на машината, за да не стряска посетителите.

Снимка: Disney

Виж още: FIFA 21 с революционно решение за стриймърите

Тагове: