Възможно ли е да създаваме музика, докато си ближем сладоледа? Вече да – макар и да не става дума за сладкото, бавно разтапящо се десертно удоволствие, а за фунийката, в която се намира. Тя е творение на дизайнерките Емили Балц и Карла Диана, които изследват идеята за „игра с храната“ и креативност във всеки аспект от живота. Така се ражда Lickestra, проектът за създаване на музика, докато си ближете сладоледа.

 

Балц обяснява, че за Lickestra са използвани фунийки с вградени капацитивни сензори. При близането, сладоледът задейства сензорите, които от своя страна изпращат електронни сигнали към Bluetooth. Оттам сигналите се свързват с компютър, където се съхранява библиотека музикални тонове и бийтове – именно те се чуват от аудио изхода на Lickestra. Музиканти вече направиха експеримента да се съберат и изнесат импровизиран „концерт“ само чрез фунийките, със задоволителен успех.

 

Самите фунии за сладоледа са създадени с 3D принтер. Създателите на Lickestra вече експериментират с други храни, за да видят какви други интерактивни неща за ядене могат да създадат, с още по-малки сензори.