Като светъл лъч за поддръжниците на ядрената енергия идва новината за проектирането на т.нар. малки модулни реактори. Миналата седмица първият такъв реактор получи сертификат за дизайн от Американската комисия за ядрено регулиране, което означава, че отговаря на изискванията за безопасност и може да бъде избран от бъдещи проекти, търсещи лицензиране и одобрение.

Дизайнът идва от NuScale, изследователска компания към Орегонския държавен университет, която е получила значително финансиране от Министерството на енергетиката. Малкият реактор е висок 23 метра и широк 5 метра и представлява метален цилиндър, който е способен да произвежда 50 мегавата електричество, като компанията разполага и с 60-мегаватова версия. Самата инсталация предвижда използването на до 12 от тези реактори в голям басейн като използваните в сегашните ядрени централи.

Основният дизайн е конвенционален, като се използват уранови горивни пръти за нагряване на вода във вътрешен обем под налягане. Тази вода предава високата си температура към външен модул за пара чрез топлообменна намотка. Вътре в инсталацията получената пара ще тече към генерираща турбина, като след охлаждане ще циркулира обратно към реакторите.

 

Дизайнът също така използва пасивна охладителна система, така че не са необходими помпи или движещи се части, за да поддържа безопасната работа на реактора. Вътрешният модул под налягане е разположен така, че да позволява на горещата вода да се издига през топлообменните бобини и да потъва обратно към горивните пръти, след като се охлади.


В случай на проблем реакторът е проектиран да управлява автоматично топлината си, налице са и допълнителни защити чрез контролни прътове, които за секунди стопират ядреното делене. Едно от предимствата на малкия модулен дизайн е, че всяка единица съдържа по-малко количество радиоактивно гориво и така отделя по-малко количество топлина, което намалява драстично възможностите за възникване на аварии. 

Вижте още: Портативният ядрен реактор на NASA може да е ключ към пътуването в открития Космос