Ултраикономичният електрически модел Lightyear One бе един от най-интересните експонати на CES 2020. Основното предимство на колата е възможността тя да измине над 600 км само с един заряд на скромната си 60 kW/h батерия. Ако това ви звучи доста крайно, това е така, защото създателите на Lightyear One наистина са взели някои крайни решения за дизайна на колата.   

Цялото купе на Lightyear One е проектирано като ултрадинамично с минимално сцепление. Колата е изработена от алуминий и въглеродни нишки, а интериорът ѝ е изчистен от всичко излишно. В купето не присъства нищо, което може да се определи като екстра и което би хабило допълнително батерията.

Предният и задният капак, както и покривът са покрити със соларни панели, които събират и съхраняват слънчева енергия. За максимално ефективно движение центърът на гравитацията на Lightyear One е много нисък, а 4х4 задвижването е максимално оптимизирано.

Lightyear One не е замислена като мощна кола, а като такава, с която може да изминавате дълги пътувания на относително ниска цена. Говорейки за цена, тази на Lightyear One е около 165 000 долара, така че ще трябва да изминете доста заредени със слънце километри, преди да си ги избиете. Компанията обаче се надява, че търсенето ще бъде достатъчно, и възнамерява да произведе до няколко хиляди бройки. Нещо повече, слуховете твърдят, че вече се работи по по-евтина версия за 50 000 долара, но Lightyear не се коментира.

Виж още: Колите на Tesla скоро ще започнат да говорят