Пакистан и Китай са на път за изградят най-голямата слънчева ферма в света, завършвайки 100-мегаватовия пилотен проект с 400 000 слънчеви панела. Това е първата слънчева електроцентрала, строена някога в Пакистан. Тя заема площ от почти 500 декара в пустинята Пънджаби в Пакистан и ще се нарича Quaid-e-Azam Solar Power Park (QUASP).

Проектът струва 130 милиона долара и негов изпълнител е китайската компания Xinjian Sunoasis, на която са й трябвали само три месеца, за да го завърши. Но това е само първата част от по-голям проект, струващ 46 милиарда щатски долара, на китайско-пакистанския икономически коридор. Според ChinaDialogue, когато проектът бъде завършен през 2017 г., на същото място ще има общо 5,2 милиона фотоволтаични клетки, произвеждащи до 1000 мегавата електричество - или достатъчно да захрани около 320 000 домове. Критиците на проекта твърдят, че той ще създаде нови проблеми на околната среда, докато решава други.

 

с

 

Слънчевата електроцентрала се строи в пустинна област, в която слънцето грее по 13 часа на ден, а това е идеално място за добив на слънчева енергия. Според главния изпълнителен директор на QUASP, Наджам Шах, проектът ще направи енергията в Пакистан много по-чиста чрез изместване на около 57 500 тона въглища, които се изгарят всяка година. Има и друг положителен ефект като намаляването на въглеродните емисии с 90 750 тона годишно. Това също ще помогне на Пакистан да изпълни целта си за намаляване на използването на въглеводороди до 60 процента до 2025 г., което ще бъде спад от настоящите 87 процента.

Но проектът има и своите противници!

 Някои експерти твърдят, че слънчевата електроцентрала се строи твърде далеч от мястото, където ще се консумира енергията, а това ще доведе до нужда от по-скъпа инсталация на мрежова инфраструктура и последваща поддръжка. Други критици изтъкват, че възобновяемите енергийни източници все още имат своите въздействия върху околната среда, като например използването на вода за производство на слънчева енергия. Слънчевите панели трябва да се поддържат чисти, което изисква вода, за да се почистват.

Според ChinaDialogue за почистването на очакваните 5,2 милиона соларни панела ще бъде необходимо огромно количество вода - особено за страна като Пакистан, която вече е изправена пред недостиг на вода. И макар проектът да се строи в пустиня, изграждането му и увеличаването на човешката дейност несъмнено ще се отрази на биоразнообразието и флората и фауната в района.

 

Прочетете още: SpaceX разкри интериора на Crew Dragon