Карл Сейгън, създател на оригиналната серия Cosmos, предложи космическите кораби да използват слънчеви платна за задвижване, за да пътуват в космоса. Сега, Planetary Society,  на който съосновател е Сейгън, а се управлява от Бил Най, планира тестов полет на LightSail, космически кораб базиран на основната визия на Сейгън.

LightSail е невероятно малък космически кораб, с размери от само на 10 х 30 см. Към малкото изобретение има прикрепено платно покрито с фолио с размер 32 квадратни метра. То се разгъва, за да създаде слънчевите платна, предназначени да осигурят енергията от слънчевата радиация по същия начин, по който вятъра задвижва платноходките.

Според Най, „слънчевата светлина, макар и да няма маса, има инерция. Така че, тя може да задвижи тези платна през пространството."

Тъй като слънцето е практически неизчерпаем източник на енергия, впрягането лъчите му може да бъде начин да се намалят разходите за бъдещите космически полети. Изследователският екип се надява да приложи тази технология за бъдещи мисии в космоса.

Първият изпитателен полет е насрочен за 20 май 2015 г., а целта му е да се види дали LightSail ще може да разгърне своите огромни платна от фолио в орбита. В първия си полет, космическият кораб ще поддържа ниска орбита, но екипът зад LightSail планира тестов полет за възможностите за събиране на слънчева светлина през април 2016-та година.

Хардуерът е толкова деликатен, че всичко се подготвя в специална "чиста" стая. Обширните платна трябва да бъдат сгънати така, че да могат да се отворят правилно по време на полета.

Вижте и видеото „зад кадър“ на LightSail, с участието на Бил Най:

 

 

Прочетете още: На спътника на Сатурн – Енцелад би трябвало да има живот