Сверкер Йохансон е отговорен за 8.5% от статиите в Wikipedia. Шведът, разбира се, не е написал на ръка всичките 2.7 милиона текста, той е създател на Lsjbot – програмата зад тях. Сътрудник на Wikipedia от 7 години, през 2012 г. Йохансон пише програмата. Основните ѝ насоки са описания на редки животински видове, бръмбари, пеперуди, градчета във Филипините и какво ли още не.

Статиите са публикувани на три езика – шведски и две филипински наречия, едното от които майчиният език на съпругата на Йохансон. Човекът зад машината е защитил научни степени по лингвистика, строително инженерство, икономика и физика на елементарните частици и се интересува от почти всичко, което е и мотивацията му за работата над бота.

Lsjbot работи, като прави търсения в определени, достоверни бази данни и компилира информацията в тях под общо заглавие. Голяма част от статиите, плод на програмата, са „мъничета“, които при желание могат да бъдат разширени от всеки ентусиаст в Wikipedia. Средният брой материали, компилирани на ден, също е впечатляващ – 10 000. Въпреки опонентите на компютърно генерираното съдържание в онлайн енциклопедията Сверкер и други програмисти продължават мисията си да направят Wikipedia безплатен източник на информация за абсолютно всичко.

Тагове: