Много от съвременните вещи, които ползваме всекидневно, не предизвикват у нас никакъв интерес. Дотолкова сме свикнали с тях, че ни се струват скучни, еднообразни и несъществуващи в друга форма и вид. За да накара хората да погледнат от друг ъгъл всекидневието и да стимулира тяхното въображение, испанската дизайнерка Кристина Феррас Риго предлага нова визия за обикновените неща и явления от обикновеното ни битие. Нейното нестандартно предложение е... течна светлина.

Проектът (DE)light
Вероятно се питате какво точно се крие зад кодовото название течна светлина. Тук ще откриете уникалния проект на Кристина Риго, носещ оригиналното название (DE)light. В основата на разработката стои идеята, че светлината у дома може да представлява нещо много различно, феерично и нестандартно от това, с което сме свикнали да я идентифицираме. Дизайнерката изхожда от факта, че всички ние разчитаме на осветление, идващо от полилея, нощната лампа, фенерче с батерии, огън или всевъзможни електроуреди, които вече са се превърнали в неделима и безинтересна част от нашия живот. Но какво ще кажете за един нов вид светлина, която да се лее романтично навсякъде около вас? Приемайте лее в буквалния смисъл на думата, тъй като изобретението на Риго представлява оригинална светеща течност, която може да бъде използвана за осветление по най-нестандартни методи и на най-необикновени места. Излъчващият светлина флуид може да бъде наливан във всякакви прозрачни вещи, които съвсем спокойно биха изпълнявали ролята на пълноценно осветително тяло. Така вече няма да е необходимо да подменяте изгорялата крушка или да зареждате батериите на любимия ви фенер. Ще е достатъчно просто да си сипете поредната доза светлина и да се отпуснете в нейната нежна и романтична прегръдка.

Светещи флуиди
Истината е, че светещата течност на Кристина Риго не е създадена на базата на ново откритие, непозната технология или с помощта на скъпа и сложна апаратура. Младата дизайнерка използва добре познати физични и химични явления, които обаче досега не са били интерпретирани по този интересен и авангарден начин. За да избере най-удачния вариант обаче, дамата експериментирала с различни необичайни източници на лъчи. Основно опитите й се основавали на хемилуминисценцията и флуоресценцията. За съжаление обаче в първия случай светлина се генерирала само дотогава, докогато протичала необходимата реакция. При втория вариант пък било необходимо осигуряването на постоянно ултравиолетово осветление, което значително ограничавало възможностите на дизайнерката.
В крайна сметка Риго се спряла на явлението фосфоресценция, чието основно предимство е възможността за презареждане. Тя селектирала няколко подходящи оцветители, които се смесвали перфектно със стандартна водна основа. Какви са точните съставки, дизайнерката не споменава, но вероятно част от тях са съединения на редкоземлени материали. Крайният резултат бил светеща течност, която била способна да излъчва светлина в продължение на цели 10 часа. За съжаление в проекта не се посочват никакви конкретни цифри за постигнатата от Риго яркост.

Сипи ми чаша светлина!
Кристина Риго стигнала до извода, че за да демонстрира най-атрактивно възможностите на нейната течна светлина, трябва да бъдат внимателно подбрани обектите, в които ще бъде изсипан флуидът. Тя спряла избора си на няколко интересни варианта. Първият е големи стъклени чаши с различни форми и също стъклена и прозрачна бутилка. Чашите наподобяват в широката си част обърната електрическа крушка и настолна лампа с абажур и двете поставени на елегантно краче. Особено впечатляващ в случая е процесът на пълнене на чашите с течащата от бутилката светлина. Вторият продукт, който демонстрира разработката на Риго, е специална двойна настолна лампа. Всъщност става дума за две матово бели осветителни тела малко и голямо, които също трябва да бъдат напълнени със светещия флуид. Голямата лампа разполага с кранче, от което в по-малкия обект изтича светлина. Отново в буквалния смисъл на думата. Разбира се, това не са типичните осветителни тела от търговската мрежа, тъй като лампите нямат никакъв кабел за свързване с електрическата мрежа.

Междувременно Кристина Риго смята, че в бъдеще проектът (DE)light може да бъде използван по много и различни начини. Според нея е възможно в стените на домовете да бъдат предварително изработвани прозрачни ниши с форма по избор, които, напълнени с течна светлина, биха придавали невероятна визия на конкретния интериор. От друга страна, светещата течност може да бъде използвана за получаване на осветление на нестандартни места например вместо традиционните светлинни източници при автомобила.
Риго продължава да работи по проекта (DE)light и в момента разширява асортимента от нестандартни осветителни тела за пълнене със светлина. Новите й идеи, както и информация за другите й проекти, могат да бъдат открити на личния сайт на дизайнерката на www.cristinaferraz.es.

Текст: Анна Маринова

Тагове: