Изследователи от университета Карнеги Мелон показаха нов “първи по рода си” умен часовник, който може да превърне ръката ви в тъчскрийн. Прототипът се нарича LumiWatch и проектира интерактивна зона върху ръката ви, като ви позволява интеракции с интерфейса директно върху кожата ви, за да използвате часовника. Прототипът показва как подобрен интерфейс може да работи ефективно: плъзгате наляво за да отключите часовника и после приложенията директно се изобразяват върху ръката ви. Интерфейсът достига големина до 40 квадратни сантиметра, което е около 5 пъти по-голям интерфейс на типичен умен часовник.

LumiWatch е напълно самостоятелно устройство. Състои се от дънна платка, четириядрен процесор Qualcomm, 768 MB RAM, 4GB флаш памет, лазерен проектор с 15 лумена светлинен капацитет, дълбочинен сензор, метален корпус и батерия с капацитет 740 mAh. Има Bluetooth и Wi-Fi възможности за свързване, а операционната система е Android 5.1.

Проекторът използва три лазера - в червено, синьо и зелено, - а проектираното изображение е достатъчно ярко, че да го виждате на ярка слънчева светлина. Изследователите са измерили, че часовникът издържа малко над час при постоянно прожектиране и сега работят върху оптимизиране на живота на батерията, за да докарат издръжливостта поне до един цял ден.

Пред изследователите има още много работа преди LumiWatch да излезе на пазара на очаквана цена от около 600. Първо те трябва да подобрят работата на самия интерфейс върху повърхност, която не е равна, а в последствие да позволят автоматична калибрация на интерфейса в зависимост от големината на ръката и пръстите на индивидуалния потребител. Чак след това ще можем да разберем дали това е бъдещето на умните часовници.

Най-четени
Всички

Телефон със селфи камера под дисплея? Ще видим след само два дни

130 | 24.06.2019
Още от HiEnd

Очаквайте 16-инчовия MacBook Pro още тази година

48 | 25.06.2019