Всяка година по време на Consumer Electronics Show (или просто CES) виждаме десетки компании, които представят най-новите си творения. Някои от тях никога не достигат до магазините, но изложението е отличен начин да видим как ще еволюира технологията през новата година. И не само. Имайки предвид, че CES 2017 завърши съвсем наскоро, ние също ще се опитаме да надникнем в близкото бъдеще, за да си представим как ще изглежда годината на базата на онова, което видяхме в Лас Вегас. Този път искахме да се отдръпнем крачка назад, да обмислим добре какво се случи на CES, за да извадим наистина най-важните заключения, абстрахирайки се от големите обещания и безбройните джаджи, представени в Лас Вегас.

 

 

Очаква ли ни нова форматна война при телевизорите?

През миналата година 4К телевизорите започнаха да набират все по-голяма популярност. Днес те са по-достъпни и компаниите гледат към следващия голям хит при телевизорите - High-dynamic-range или HDR. Този ефект включва съвкупност от техники, позволяващи по-голям динамичен обхват, отколкото една единствена експозиция на образа. Няма да е пресилено, ако кажем, че ако 2016-та бе годината на 4К, тази ще бъде доминирана именно от HDR.

LG например анонсира нова серия телевизори, които поддържат и четирите варианта на HDR. Точно така, наистина съществуват четири, но не се притеснявайте. Повечето телевизори идват с поддръжка на един от двата основни - HDR10 и Dolby Vision - като и двата са значителен ъпгрейд спрямо стандартното 4К видео. Съществуват и още два вида - Hybrid Log-Gamma (HLG) и Advanced HDR (SL-HDR1), които са насочени към ТВ излъчванията на живо, а не толкова към консумацията на съдържание от обикновения потребител.

За щастие, повечето телевизори поддържат едновременно няколко формата. Ако си купите модел с HDR10 и Dolby Vision, това ще покрие почти всички нужди, но дори само HDR10 е достатъчен за повечето неща. Тази година очакваме да видим доста нови модели с HDR поддръжка, което неминуемо ще доведе до намаляване на цената, включително и на скъпите модели с четирите формата.

 

Стриймингът ще скъса кабела 

И в момента стриймингът на съдържание е може би най-популярният начин за консумация на музика и кратки клипове. През 2017 г. обаче той е на път да замени и традиционната телевизия. Sling TV вече стартира с гръмкия девиз, че иска да се превърне в "Netflix на живата телевизия", а скоро след това видяхме и услугата Playstation Vue.

По време на CES тази година, Hulu показа собствена платформа за стрийминг на живо, през която ще вървят нови епизоди на много хитови сериали. Компанията дори успя да си осигури съдържание от CBS, която по принцип се държи настрани от подобни стрийминг пакети. Идеята на Hulu изглежда обещаваща и дори не е единствената. През ноември мобилният гигант AT&T стартира DirecTV Now със 120 канала от интернет базирана телевизия на живо. Ако досега милиони американци все още не се решаваха да "срежат кабела", докато пазарът на стрийминг телевизия стане достатъчно развит, през 2017 г. моментът вече е назрял.

 

Гейминг без ограничения 

Да си го кажем направо - несравнимо по-удобно е да играеш игри с контролер пред големия телевизор, докато седиш на дивана. За целта съществуват конзоли, но ако държите на компютъра, опциите ви са по-ограничени. Nvidia обаче се опитва да промени това, взимайки идеята на изпреварилата времето си услуга OnLive, и развивайки я на базата на достъпните днес технологии.

Този път компанията обяви, че ще пусне своята платформа Shield TV за стрийминг на РС игри за всеки един компютър с Windows или macOS. Това става благодарение на GeForce Now. Крачката е значиелна, защото така става възможно да играете тежки игри дори ако компютърът ви не отговаря на минималните изисквания. Може просто да изберете дали искате да ползвате конфигурация с GTX 1060 или GTX 1080, след което да стриймвате визия от играта на компютъра или телевизора си. Така Windows геймърите могат да играят игри, които са прекалено тежки за тях, докато тези с Mac ще получат достъп до всички игри, които са ексклузивни за Windows.

 

Колата на бъдещето - днес 

На миналогодишното издание на CES автопроизводителите очертаха своите дръзки планове за по-голяма автоматизация и автономия и сега, година по-късно, първите резултати вече са факт. В много отношения, компаниите се опитват да направят автомобила почти толкова свързано устройство, колкото е телефонът. Голяма част от идеята за това е непрекъснатият контакт с облака, който прави възможно осигуряването на нови услуги, опции и изживявания. Именно връзката превръща телефона, телевизора или домакинския уред в модерно мултифункционално устройство и колата не може да си позволи да остане по-назад.

Когато стане по-разпространено в следващите години, автономното шофиране ще позволи да съсредоточим вниманието си върху други дейности и задачи, които не са свързани с управлението на колата до дестинацията. В този смисъл, на CES 2017 чухме някои от основните цели и методите за тяхното постигане. Някои от тях са съвсем логични и практични, като например намаляването до нула на броя на жертвите при катастрофи и повишаването на сигурността чрез умни системи, които компенсират човешки грешки. Други са по-ексцентрични - например желанието колата да получи същото ниво на интелигентност, което прави смартфона такава незаменима част от ежедневието.

Fiat Chrysler демонстрира концептуалната си кола Portal с автономно шофиране, разпознаване на собственика от разстояние и биометрични сензори в колата. В партньорство с Microsoft, Intel и Amazon, BMW пък вижда колата като свързано устройство, черпещо информация от другите услуги, които ползвате - тя има достъп до календара ви и е готова да ви закара когато и където трябва да бъдете.

 

Разумно за умните домашни уреди 

И на CES 2017 компании като LG и Samsung продължиха да залагат на умни хладилници с огромни таблетни екрани, но колкото и атрактивно да изглеждат те, трябва най-напред да се замислим над някои неща. Най-новите модели работят с Windows и Android и докато концепцията софтуер да следи дали храната се разваля е готина, това да трябва да пачвате и ъпдейтвате вашия хладилник, далеч не е. А да не говорим за проблемите по сигурността на тези устройства.

Според авторитетната организация Consumer Reports реалният живот на домакинските електроуреди трябва да е много по-дълъг от това, което много производители се опитват да наложат. Обективните проучвания показват, че един хладилник би следвало да се използва поне 13 години. Операционните системи обаче далеч не са толкова дълголетни - поддръжката по сигурността на Windows 7 ще спре през 2020 г., а кой знае коя версия на Android ще трябва да поддържа Google след десетилетие. Ако днес си купите умен хладилник, почти със сигурност ще може да очаквате той да е бъгъв и морално остарял през по-голямата част от живота си, а нищо чудно да се окаже чест обект на хакерски атаки.

Ако имате 100 излишни долара, едва ли първото нещо, за което ще искате да ги похарчите е нов тостер, но точно толкова струва умният уред на Griffin. Той се свързва по Bluetooth с вашия телефон за по-прецизно управление. Това не означава, че филийките ви няма да изгарят, но поне ще имате данните, за да обясните защо се случва така. А какво да кажем за Sticky Note Printer – това устройство ви позволява да пишете кратки бележки на телефона си и да ги принтирате на лепящи листчета. Алтернативно, може да си купите блокче от 500 листчета и дузина химикалки за по-малко от 10 лева.

 

Нашествието на дигиталните асистенти 

Amazon Echo бе приятна изненада дори още когато се появи за пръв път, но сега "мозъкът" зад него - дигиталният асистент Alexa - вече е готов да се наложи като самостоятелна функция в десетки продукти от най-различни компании и с най-различни приложения. Като компания, която не е свикнала да не бъде лидер, Google бързо засили конкуренцията с пускането на Google Assistant и включвнето на помощника в собствен умен спикър Google Home. По време на тазгодишното CES, сблъсъкът на асистентите бе пълен. Както Google, така и Amazon вече са в ожесточена надпревара за интеграцията на своите умни дигитални помощници във всяка една джаджа от ежедневието ни.

До момента Amazon печели битката и най-яркото доказателство е фактът, че съвсем скоро ще може да си купите широк набор от джаджи, които не са произведени от компанията, но използват Alexa. Сред тях са умна колонка от Lenovo, няколко 4K телевизора, лампа от GE, автомобили на Ford и дори един шантав робот на LG. Google не остава по-назад и вече включва Google Assistant в Android TV, в новата версия на Nvidia Shield и др. Повече за това кои са бъдещите господари на домовете може да прочетете тук.

Сякаш тази година CES основно надгради обещанията и продуктите, които компаниите направиха преди година. Но изложението отново ни представи какъв е пътят на технологиите. Харесва ли ви бъдещето, което ни очаква?

Тагове: