Тел Авив е известен с гигантските си задръствания и ужасен трафик, способен да извади и най-кроткия човек от равновесие. За да се придвижваш към работа сутрин и вечер, се иска търпение; именно с тази цел обаче е създадена футуристичната концепция за транспортна система в небето. Летящите превозни средства биха се оказали перфектното решение за проблема – особено ако влязат в употреба до 2015, какъвто е планът.

Текст: Цветомира Панчева

 

SkyTran

Системата, която, влизайки в действие, би променила начина, по който гледаме на градския транспорт (като на нещо досадно и неизбежно), се казва SkyTran. Идеята за нея се подхвърля още през 1990, като, разбира се, нейното развитие никога не е достигало това ниво, позволяващо реалното й приложение в настоящето. Първоначално идея­та идва от Дъглас Малевики, американец, който се занимава с космическо инженерство и изобретения. Концепцията за SkyTran е негова, но до този момент не е намерила приложение – макар разработката да се е обмисляла за градовете Куала Лумпур, Темпе, Аризона и други.

 

 

Сега с помощта на Israel Aerospace Industries в комбина с калифорнийска компания, занимаваща се с проучвания на NASA, проектът SkyTran набира скорост – строежът на системата ще започне след три месеца в Тел Авив, а ще влезе в действие през 2015 година – или поне такъв е планът.

 

Как ще работи?

Идеята на системата е, че е персонална – тя включва двуместни капсули, които се движат по издигнати над земята релси на принципа на магнитната левитация. Дължината на релсовия път ще е около 20 километра, а капсулите ще се движат с максимална скорост 70 километра в час. Ако се наблегне повече на скоростта, създателите на SkyTran твърдят, че тя може да достигне и 240 километра в час, но за целта ще трябва да се осигури повече мощност на системата, както и да се разшири нейното покритие. Първоначално тя ще може да пренася 12 000 души на час, което е завидна бройка за подобен вид футуристично превозно средство.

 

Системата е напълно „зелена“ – тя няма да изпуска вредни трансмисии и така да вреди на без друго замърсения Тел Авив.

 

По-високо и… по-бързо

Идеята на SkyTran е да достави превоз, който да бъде издигнат над трафика, организиран до секундата, бърз и напълно безопасен. И много футуристичен. С една дума това е бъдещето на транспорта, приложено в настоя­щето, което ще радва израелци само след година, правейки Тел Авив първия град в света, където такава транспортна система се осъществява за широката публика. Персонализацията на системата не включва само факта, че всеки може да се качи в отделна капсула или да е най-много с още 1 човек до себе си (капсулите са двуместни), но и други неща: например всеки ще може да си „поръча“ капсула от смартфона си, която да дойде да го вземе в определено време от определено място (докъдето стигат релсите, разбира се), след което да ви откара до желаното място. Според създателите на системата тя излиза по-евтино на града от построяването на нова наземна влакова линия, а най-хубавото е, че използва част от пространството на града, в което няма да пречи на никой – на 6 метра във въздуха над земята.

 

 

Разбира се, всичко е още в проект, но сме много по-близо до осъществяването му, отколкото досега някой е стигал. Експерименталният метод за градски транспорт би могъл да промени напълно начина, по който хората се придвижват в големите градове, ако продължи да се развива с такава скорост и набере популярността, която се очаква да получи. Групи инженери от цял свят са подготвени да тестват в реални условия SkyTran, когато бъде инсталирана, и да се погрижат за фините детайли, изпипвайки ги максимално, така че, който се качи на футуристичната система, да пътува спокойно, знаейки, че е в безопасност. Освен всичко друго системата ще бъде изключително комфортна за пътуващите в нея и много природно съобразена – от нея няма да излизат вредни трансмисии и да вредят на без друго замърсения Тел Авив.

SkyTran попадна и в нашия материал, посветен на транспорта на бъдещето. Вижте повече в "Пътници от близкото бъдеще"