Apple обяви, че ще изтегли от пазара 1,8 милиона батерии за своите мобилни компютри iBook и PowerBook. Причината е проблем с прегряване.
Компанията е получила девет оплаквания за прегрели батерии от своите потребители, в това число и два случая на малки изгаряния в компютрите. От машините, които са повлияни от изтеглянето, 1,1 млн. са на територията на САЩ, а останалите 700 хиляди са в останалата част от света. Засегнатите модели са били закупени в периода октомври 2003 до миналия месец.
Литиево-йонните батерии, които са вградени в двете линии iBook и PowerBook, са произведени от Sony. Според говорители на ябълката, изтеглянето на устройствата от пазара няма да има финансово въздействие върху компанията.
За сметка на това проблемът за Sony става сериозен. Освен, че акциите й осезаемо поевтиняха (-2,5%) при оповестяването на новината, тя ще запише и доста голяма сума в минусовата графа. Между 172 и 258 милиона долара ще струва на Sony проблемът в нейните батерии, открит от Dell и Apple. В резултат на проблемите, установени от двете компании, от пазара ще изчезнат 5,9 милиона батерии.
Sony произвежда около 25% от литиево-йонните батерии в цял свят. По-голям производител от нея е единствено Sanyo, според Ройтерс. Други компютърни производители като Hewlett-Packard, Toshiba и Fujitsu също използват литиево-йонни батерии от Sony, но те са различен модел от тези, вградени в ноутбуците на Apple и Dell. Затова от Sony не очакват повече изтегляния от пазара на батерии, произведени от нея. В същото време фирмата въведе допънитени мерки за защита в производствения си процес.

Източник: Computerworld.bg

Тагове: