Следващият флагман на Huawei, наречен Honor 4, би трябвало да е сред първите Android смартфони с „истински” 8-ядрен процесор. Honor 4 ще бъде представен на 16 декември, а се очаква процесорът му да е произведен от MediaTek и да е с честота от 1.7GHz.

 

До този момент Samsung предлагаше самартфони (Galaxy S4 и Galaxy Note 3) с 8-ядрения процесор Exynos 5, но не всички ядра са отключени, тъй като биха използвали твърде много енергия и биха отделяли много топлина. Преди време имаше слухове, че отключването на всичките ядра ще бъде възможно чрез ъпдейт, но информацията беше отхвърлена от Samsung именно поради тези съображения.

 

Останалите параметри на Honor 4 включват 13-мегапикселовата камера, 2 GB RAM и 32 GB вътрешна памет и са стандартни за Android флагман. Може би най-слабата точка на Honor 4 е дисплеят. Очаква се той да е 5.5”, но няма да предлага Full HD резолюция, а по-скоро 1280x720 пиксела (HD).

 

Все още няма информация за разпространението на Honor 4 и пазарите, на които ще се предлага, но на някои от тях вероятно ще носи друго име – Glory 4. Има вероятност да изключим САЩ, тъй като съвсем скоро излезе информация, че Huawei може да напусне този пазар. За никой не е тайна, че китайският хардуерен производител не се разбира с правителството на САЩ, което не еднократно го е обвинявало в кибершпионаж.

 

Honor 4

Рен Женгфей, изпълнителен директор на Huawei, заяви пред френския новинарски сайт Les Echos, че вече няма никакво желание да остава на този пазар. „Ако Huawei застава между взаимоотношенията на САЩ и Китай, и донася проблеми, не си заслужа. Поради тази причина решихме, че трябва да напуснем този пазар – за да не сме по средата”. Все още не е сигурно колко сериозен е бил Рен. Cnet са осъществили контакт с Huawei, а говорителят на компанията заявява:

 

„Оставаме ангажирани към нашите клиенти, работници, инвестиции и над 1 милиард в продажби на територията на САЩ. В готовност сме да бъдем допълнителна конкуренция и да предлагаме иновативни решения, търсени от потребителите и разрешени от властите”. Ще очакваме развитие по този въпрос.

 

Да се върнем на 8-ядрения процесор. Въпреки големия брой ядра, все още е спорно дали ще предостави по-висока производителност от 4-ядрените процесори от високите серии на Qualcomm, но със сигурност ще предизвика интерес. Друг спорен въпрос е – нужни ли са толкова много ядра?

 

Все още изглежда, че преминаването от 2 към 4 ядра стана много бързо. Разбира се, има някои добре направени приложения, които се възползват от повече от 2 ядра. Много често ставаме свидетели на по-бюджетни устройства, които се хвалят със своите 4-ядрени процесори, но показват по-ниски резултати от някои 2-ядрени процесори. Изводът е, че много често по-бързите 2-ядрени процесори са по-добри, отколкото 4-ядрените, но работещи на по-ниски честоти.

 

Лошото е, че пазарът е в такава ситуация, че голяма част от потребителите вече са свикнали да чуват 4 ядра, което прави по-трудно налагането на смартфони с по-малък брой. Това, от своя страна, принуждава компаниите да залагат на цифра, по-голяма от две. Има нещо друго, което е важно. 4-ядрените процесори са ок, но само ако производителят може да предложи оптималното им задвижване – намаляване/увеличаване на производителността. Може би в момента това се прави най-добре от Intel Bay Trail, който е максимално оптимизиран в производителност/потребление на енергия.

Независимо от всичко, 2014 година ще бъде много интересна. Как смятате – това ли ще е годината на 8-ядрените процесори?