Миналата седмица поп звездата Тейлър Суифт обяви, че прекратява отношенията си с музикалната стрийминг услуга Spotify и премахна всички свои албуми и сингли от услугата. Младата изпълнителка аргументира, че от стрийминг услуги не се печели и, че пускането на песните й в такава е било експеримент. 

"Много хора ми предложиха да сложа новата си музика в Spotify. Помислих, че трябва да опитам и да видя как ще се чувствам. Не го усещах правилно. Все едно казвам на феновете си: "Ако някой ден създадете музика, ако създадете картина, и някой влезе в музея, свали я от стената, откъсне си парче от нея и го запази, той не трябва да плати за нея."

От Spotify многократно призоваваха певицата да върне музиката си в услугата заради феновете си, но Суифт е категорична за решението си. 

"Spotify е платила над 2 млрд. щатски долара на лейбъли, издатели, дистрибутори, текстописци и изпълнители. Милиард долара от 2008 г., когато създадохме Spotify, до миналата година и още милиард само за последната година. Това са два милиарда долара, които щяха да са нула или почти нищо за изпълнителите и текстописците, ако нямаше Spotify и още вирееше пиратството. Работим денонощно, за да върнем парите, които пиратството открадна, на изпълнителните и музикалната индустрия", писаха от компанията в изявление до медиите. 

Spotify обяви и, че Тейлър Суифт е щяла да спечели общо 6 млн. щатски долара до края на тази година, ако не беше изтеглила музиката си от каталога на стрийминг услугата. 

Суифт премахна парчетата си и от други музикални стрийминг услуги като Deezer, Rdio и Xbox Music. 

Интересен факт е, че изпълнителите, които се оплакват от абонаментните услуги, никога не споменават, че реалният дял от спечелената сума е индивидуален и зависи изцяло от договора с лейбъла, а не от Spotify. Музикалните стрийминг услуги плащат само и единствено на дистрибуторите и издателите. Те също така удобно пропускат да обвиняват лейбълите си, че им дават по 10-20-30% от общо получената сума за музика. Суифт е щяла да спечели 6 млн. долара само от Spotify, а колко ли са щели да са приходите от десетките други услуги, където музиката й се предлагаше до скоро? 

Дали говорим за алчност или реални проблеми в музикалния бизнес - преценете сами. 

Прочетете: За първи път Spotify носи повече пари на изпълнителите от iTunes в Европа