Учените са открили свят с размери, почти идентични на тези на Земята, със звезда, почти идентична на нашето Слънце. Но дотук приликите свършват. Екзопланетата, свят извън нашата Слънчева система, е 10 пъти по-млада, експоненциално по-гореща и вероятно наполовина потопена в разтопена лава. 
Астрономите откриха новата планета HD 63433 d с помощта на сондата TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) (Спътник за изследване на транзитни екзопланети) на NASA. Мисията е предназначена да открие хиляди екзопланети в орбита около най-ярките звезди джуджета в Космоса. 


HD 63433 d е най-малката и най-близката известна млада екзопланета, отдалечена само на 73 светлинни години. Учените смятат, че тя е на около 400 милиона години, което е съвсем малко в сравнение с нашата планета на 4.5 милиарда години. 
"Младите земни светове са критично важни тестови обекти за ограничаване на преобладаващите теории за формирането и еволюцията на планетите", казват откривателите в нова статия, публикувана в The Astronomical Journal. 
Броят на потвърдените екзопланети нарасна на 5569, а други над 10 000 кандидати са в процес на разглеждане. Статистически погледнато, нарастващият брой планети само надрасква повърхността на планетите, за които се предполага, че се намират в Космоса. Със стотици милиарди галактики Вселената вероятно гъмжи от много трилиони звезди. И ако повечето звезди имат една или повече планети около себе си - е, това е неизмерим брой скрити светове. 
HD 63433 d е интригуваща, защото едната ѝ страна винаги е обърната към звездата. Освен това тя е много по-близо до звездата си, отколкото Земята до Слънцето: всъщност той е осем пъти по-близо до звездата си, отколкото Меркурий до Слънцето. Това прави орбитата на екзопланетата толкова тясна, че нейната година е дълга само четири дни. Както знае всеки опитен слънцелюбител, ако не се обърнеш, едната страна ще изгори сериозно. 
Астрономите смятат, че страната, обърната към звездата, е подложена на температура от около 2300 градуса по Фаренхайт. Но задната страна на планетата, която никога не получава звездна светлина, е загадка, за която изследователският екип се надява да научи повече в бъдеще. Космическият телескоп "Джеймс Уеб", най-мощният инфрачервен телескоп в Космоса, би могъл да разкрие повече подробности за този млад свят, както и да потърси наченки на атмосфера. 
"Младите планети са вълнуващи, защото можем да изучаваме как планетите се променят с течение на времето, като измерваме свойствата им на различна възраст", казва Андрю Вандербург, един от съавторите, за X. "Това е нещо като да изучаваме как остаряват хората, като наблюдаваме бебе, дете, тийнейджър и възрастен, без да чакаме бебето да порасне." 

Снимки: NASA
Виж още: Луноходът VIPER може да носи и вашето име, когато замине в търсене на лед на Луната