Вашето име може да полети до Луната по-късно тази година. НАСА ви кани да запишете името си на борда на лунохода VIPER, който ще излети с ракета Falcon Heavy на SpaceX в края на 2024 г.

VIPER (съкращение от Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) ще търси воден лед и други ресурси в близост до южния полюс на Луната - същата обща област, в която НАСА планира да създаде една или повече бази с екипаж чрез програмата на агенцията "Артемида".

"С VIPER ще изучаваме и изследваме части от повърхността на Луната, където никой досега не е бил - и с тази кампания каним света да стане част от това рисковано, но удовлетворяващо пътешествие", каза в изявление Никола Фокс, заместник-администратор на дирекция "Научни мисии" на НАСА.

"Само помислете: нашите имена ще се возят заедно с VIPER, докато той се движи по суровия терен на лунния южен полюс и събира ценни данни, които ще ни помогнат да разберем по-добре историята на Луната и средата, в която планираме да изпратим астронавти на "Артемида", добави Фокс.

Получаването на вашето име на борда на лунохода е лесно: просто отидете на този сайт на НАСА и следвайте указанията. Имате време да го направите до 15 март.

VIPER е част от програмата на НАСА за комерсиални лунни услуги (Commercial Lunar Payload Services - CLPS), която има за цел да изпрати инструменти на агенцията и други съоръжения на Луната на борда на частни роботизирани спускаеми апарати. CLPS има за цел да помогне за проправянето на пътя за астронавтите на "Артемида", които се планира да кацнат близо до южния лунен полюс за първи път в края на 2025 или 2026 г. Роботизираният спускаем апарат, участващ в полета на VIPER, е Griffin, който е построен от базираната в Питсбърг компания Astrobotic. Griffin все още не е излетял от Земята; доставката на VIPER на Луната ще бъде първата мисия за частния спускаем апарат.

Друг лунен апарат на Astrobotic също е на път да направи своя дебют. Спускаемият апарат Peregrine на компанията, който е по-малък от Griffin, излетя на 8 януари при първата в историята мисия на ракетата Vulcan Centaur на United Launch Alliance. Новата кампания за имената на борда на VIPER не е първа за НАСА; агенцията обикновено кани обществеността да постави имената си на борда на космическите си кораби. Например капсулата Orion на агенцията пренесе близо 3.4 милиона имена до лунната орбита и обратно по време на мисията "Артемида 1", без екипаж, която стартира през ноември 2022 г.

Снимка: NASA/Daniel Rutter

Виж още: Екранът на следващия ви смартфон може да бъде изработен от... дърво