Силата на един филм или сериал често пъти личи най-вече в начина, по който феновете реагират към него. Prison Break („Бягство от затвора“) винаги се е отличавал с това, че феновете му напомнят на малък култ, който изразява изключително директно обожанието си към него. Успешният му дебют през 2005 беше рядък феномен, най-вече защото цялостната концепция беше рискова, макар и оригинална: двама братя, по-големият в затвора за нещо, което не е извършил, а по-малкият - действащ по гениален план за измъкването му. Днес, осем години след излъчването на финалния сезон, ставаме свидетели на едно истински интересно завръщане с нови епизоди и стари любими лица на екрана. А след попиването на първите серии от това завръщане вече може да се каже, че продукцията отново е заковала ако не в десетката, то доста близо до нея.

История за едно семействo

Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.

Със сигурност спомените ни за първите сезони на сериала са свързани с много екшън, експлозивни обрати и нетрадиционни приятелства и връзки. Голяма част от чара му се дължеше и на оригиналността на Майкъл Скофийлд като затворник: резкия контраст между обстановката и хората там и неговия спокоен, целенасочен гений. Контрастът съществуваше и между него и брат му Линкълн - до степен, че чисто логично зрителят започваше да се пита защо всъщност тези двама души са толкова близки? Линкълн е първичен, необразован, със съмнително минало; Майкъл е всяка от тези думи в нейната противоположност. И все пак връзката е силна. Сърцевината на филма е семейството и това, макар и да звучи странно, може да усети всеки, който погледне отвъд схемите, бягствата и интригите. А към това семейство, което в началото на сюжета са само двамата братя, бавно и сигурно започват да се присъединяват още хора, всеки по-странен и противоречив от първия, докато накрая се оформя един разноцветен букет от герои. А когато някой от тях иска да спаси друг - оттам нататък отказването не е опция. И градежът започва. Сега, когато вече имах възможността да гледам първите серии от завръщането на „Бягство от затвора“, мога със сигурност да кажа, че наблюдавам същия градеж - но едновременно по-префинен и по-брутален. Осем години са изминали в несигурност, промени, но и застой. Героите са порас­нали, някои от тях са напълно сами, а други - изградили нов живот и нови семейства. Но нещо бързо стана ясно - формацията от нестандартни членове на една обща „фамилия“ започва почти веднага и обещава да разкаже история, която никой от зрителите дори не смее да си представи.

Кой е Каниел Оутис?

Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.

Смъртта на Майкъл Скофийлд в края на четвърти сезон дойде като нещо закономерно - и въпреки че мнозина страдаха за героя, решението за него сякаш беше логично. И все пак нещо остана недовършено... Осем години са изминали от момента, в който Майкъл спаси съпругата си и нероденото си дете на цената на собствения си живот. Сара живее с новия си съпруг и отглежда сина му, а Линкълн се е изолирал от света и сякаш никога повече няма да заживее в него. Докато Тибег не излиза от затвора... хванал в ръка адресиран до него плик, с леко размазаната снимка на Майкъл Скофийлд, който изглежда доста по-жив от очакваното... Това е искрата, от която пламва историята в новите епизоди на сериала и е напълно достатъчна да изпепели зрителя от съспенс и неизвестност. И, разбира се, когато Линкълн тръгва на поход да спаси брат си от един от най-ужасяващите затвори в света - Огигия, в Йемен, - той открива, че въпреки оставяните от Майкъл подсказки, изобщо не е наясно какви точно са мотивите на брат му. Името Каниел Оутис започва да кънти от самото начало и фактът, че този псевдоним на Майкъл е огромна част от случващото се, бързо става ясен. Връзките му с терористи, всяващи страх дори у закоравели престъпници в затвора, са неясни и съмнителни. Бягството обаче е неминуемо... както и спънките.

Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.

Промените

Смъртта на Майкъл Скофийлд. Голям плюс за новите епизоди, особено след голяма пауза, е атмосферата, която е много подобна на тази преди. Усещането, че се намираш в позната „обстановка“, обаче малко се нарушава от линията за терориз­ма, вкарана този път от създателите. Появата на екстремиста Абу Рамал в затвора и шокиращото му приятелство с Майкъл накара приятелите му вътре в Огигия да се запитат на чия страна е той всъщност. Стратегията му обаче е внимателно скрита за момента - естествено, извън очевидното му намерение да избяга - и единствената подсказка, която получаваме, е свързана със Сара. Посланието, което Майкъл записва към нея в края на един от първите епизоди, веднага след осуетения първи опит за бягство, съдържа странните думи: „Направих го заради теб“. Със  сигурност те се отнасят до инсценирането на смъртта му и отсъствието от живота на семейството му  толкова години. Завръщането на „Бягство от затвора“ е завръщане на Майкъл - и последиците от това ще бъдат значителни. Защото това завръщане сериозно застрашава живота на всички, които той обича, и защото хора, които вярват, че той е терористът Каниел Оутис, още в първа серия се опитаха да убият Сара и сина му. Този път историята е по-смела, а епизодите напомнят като динамика на „24“ от миналото, но без силните политически мотиви. 

Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.

Другите

Но не само Майкъл, Линкълн и Сара са любими на публиката. Завръщането на Сукре, Тибег и Стотачката също очертава сюжета по много приятен начин. Второстепенните образи в „Бягство от затвора“ винаги са били силни и беше логично да върнат най-любимите от тях, а също и да добавят нови такива, които да са също толкова интересни. Един от тях е Шеба - йеменско момиче, активистка и член на групата, която трябва да измъкне Майкъл от затвора. Вече се появиха сведения, че ролята на актрисата и Инбар Лави ще бъде много по-значима от това, което първоначално подозираме. Запознаваме се за пръв път и с Камшика - момче от затвора, което Майкъл посвещава в плана си.

Освен второстепенните нови обаче, старите герои са значително по-различни от преди - дотолкова, че да усетим отново мистерията в тях така, както я усещахме в първи сезон. И „версията“ на самия Майкъл е по-различна от преди, дотолкова, че създателите на сериала казват: „Не е изцяло лъжа, че Майкъл Скофийлд, който познавах­ме, е мъртъв“. Променени са и двамата братя - единият е потънал много надълбоко в самотата си, а другият - прекалено откъснат от реалността и близките си. Връзката обаче си е там.

Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.

Бягството - за последен път

Въпреки сравнително добрите отзиви за излъчените дотук серии вече е ясно, че деветте нови епизода на сериала ще бъдат последните от неговото съществуване. Те обаче обещано ще бъдат достатъчни, за да завършат пътя си няколко емблематични за телевизионната история герои. А също и да покажат достатъчно екшън и развитие, макар и в ограничено време. Почти цялата история се развива в Йемен и със сигурност засягането на политическата обстановка там е тема, която е много смела за сериал като „Бягство от затвора“. Сюжетът ще се завърти неизменно около развитието на Майкъл и Линкълн, свободата, която все не настъпва, но винаги се борим за нея, и смисъла на тази борба от позицията на болката от изминалото време. А дали ще има щастлив завършек за Сара и Майкъл и техния син? Това изглежда като второстепенен въпрос, но е нещо, около което със сигурност ще има интрига най-вече заради съпруга на Сара - Джейкъб.

Остава големият въпрос - как точно ще се осъществи бягството от затвора за последен път. И какви точно разкрития за голямата лъжа на Майкъл - инсценировката на смъртта му - ще се случат. За да приключи финално едно интересно пътуване, изпълнено с обрати и мрак.

*Заглавна снимка използвана в материала: Prison Break © 2017 Fox and its related entities. All rights reserved.