До премиерата на седми сезон на „Игра на тронове“ остават само няколко дни и, както вече забелязахте – ние изобщо не си играем, а сме напълно сериозни с превютата, пълни с правилни предположения и анализи за него. Вече четохте три от тях, центрирани съответно върху настоящия владетел на Вестерос, завръщането на Майката на драконите и стратегиите на останалите живи Старки. Сега, в последното превю, ще обърнем внимание на Бран Старк, който също се е запътил към Стената на Вала и Войната, която ще спре всички войни. Ще надзърнем и към Рога на Зимата, както и Триоката врана. И така, да започваме!

Бран Старк и прекършените бариери

Последния Старк, който остава да обсъдим, е Бран. В миналоседмичния обзор той остана встрани най-вече защото е най-откъснат от семейството си и сякаш живее паралелен на техния живот, в който често пъти се отправя на пътувания, свързани с магия, ясновидство, странстване в миналото и важни прозрения за съдбата на останалите герои. Да, Бран е този, който единствен в момента знае истинския произход на Джон Сняг – това му беше разкрито във видение.

Не е изключено в седми сезон Бран да получи още видения, отнасящи се за родителите на Джон.

Това би довело до разтърсващо разкритие, което може да направи обрат в съдбата на Джон, Санса и дори Денерис. Но какво ще се случи със самия Бран в предстоящия сезон? Преди да си тръгне, чичо му Бенжен Старк каза, че Валът не е просто стена от лед и камък, а се пази от древна магия, подобно на Пещерата на Триокия гарван.

 

Тази магия може да бъде разрушена от знака на Нощния крал, който в момента лежи зловещо отпечатан на ръката на Бран.

Ако приемем, че този знак е достатъчен, за да паднат защитите на Стената, то това би се случило в мига, в който Бран пристъпи отвъд нея – и би предоставило на Белите бродници неограничен достъп до света на хората. Армията от зомбита в такъв случай може би ще стигне до война с хората именно по вина на Бран. Ще видим как Бран възприема ролята си на Триокия гарван, която зае и осъзна официално предишния сезон.

Още едно завръщане

Все пак преминаването на Бран на стената е неговото метафорично завръщане у дома  и уменията му в ясновидство, промяна на миналото (например случилото се с Ходор) и контрол над умовете на животни (и на хора) може да се окаже ключово за спечелването на войната срещу Нощния крал. Бран като причинител на войната пък е интересна аналогия със случилото се в първи сезон – Бран като катализатор за целия сюжет.


Нещо, за което всички фенове са любопитни, е: дали шепотите на Бран в миналото са станали причина за полудяването на Лудия крал Ерис? Все пак видяхме, че един негов вик бива долавян, пък макар и в много по-тих вариант, от хората, които наблюдава в пътуванията си назад. Това би хвърлило интересен щрих върху ужасяващите случки бунтът на Робърт Баратеон и последвалата война.

 

Със сигурност Бран ще се доближи до семейството си през този сезон, но ще се срещне ли с тях директно? Исак Хемпстед Райт, актьорът, който играе Бран, каза в интервю наскоро, че „събирането на всички Старки отново би било разочароващо и се надявам да не се случи – защото всички вече сме толкова различни, че няма как да се превърнем пак в едно щастливо семейство“. Разбира се, този коментар предизвика силен отзвук сред феновете, но ако трябва да съм искрена, на мен ми звучи като нарочно заблуждаване, преди всъщност да се случи точно това.

Да, събирането на семейство Старк отново заедно едва ли ще е свързано с хармония и щастливо бъдеще.

Вероятно е то да бъде кърваво, трудно и с тежки последици. Не губим надежда обаче, че ще видим всички отново заедно, пък макар и само за един миг.

 

Рогът на Зимата и Войната, която ще спре всички войни

Въпросният митичен рог е наричан Рогът на Джорамун. Според преданията, ако той бъде надут, Валът ще падне. Според легендата Джорамун е бил Кралят зад Стената, който е вдигнал великаните на бунт с този рог. Рогът се е споменавал и преди в книгите – когато Манс Райдър правеше обсада на Стената, той заплаши да го надуе, ако Джон не осигури на свободните хора безопасно преминаване. Има слухове, че през седми сезон отново ще се заговори за този рог, а може би дори ще видим дали силата му е толкова голяма, колкото в преданията. Това е още една опция, макар и по-невероятна в сериала, за начина, по който ще падне Валът.


Всички битки и интриги между родовете, които се стремят да завземат властта, ще бъдат забравени. Защото ще настъпи Войната за зората. Първата линия на защита, към която ще се насочат бродниците, е Зимен хребет. Ако Бран вече се е добрал дотам пръв, може би Джон и Санса ще имат представа какво ги очаква и ще могат да се приготвят за битка, а и да поискат помощ.

И единствената помощ, която би могла да им се окаже, идва от Денерис и нейните дракони.

Възможно е именно този съюз да накара Песента за огън и лед най-после да зазвучи в пълния си блясък и след седем сезона очакване - със срещата на Джон и Денерис. Вече знаем, че това ще се случи, но как точно ще бъде изкован съюзът между Краля на севера и Майката на драконите?

Голяма е вероятността роля за това (и за евентуален, потенциален, вълнуващ и политически изгоден годеж) да изиграе Тирион Ланистър – човек, който винаги е харесвал много Старките и който беше добър приятел на Джон, макар и за кратко време.

В седми сезон със сигурност може да очакваме среща между тях; нещо повече обаче – едва ли. И тази среща може да стартира със сблъсък, преди да премине в по-дипломатични отношения. Да не забравяме и теорията на Джиджи, че Денерис има потенциала да последва стъпките на баща си, Лудия крал Ерис, и да откаже изобщо да се окаже основният антагонист на сериала и книгите.

Сам Тарли в Цитаделата... и не само

Ето и няколко предсказания за един по-второстепенен, но много обичан герой: Самуел Тарли. Сам, макар и по-встрани от цялата интрига, има потенциала да изиграе също сериозна роля във войната. В Цитаделата има шанс Сам да намери начин как да спре Белите бродници. С напускането си на Рогов хълм, владението на баща му Рандал, Сам взе със себе си меча му от валирианска стомана. За войната с Бродниците обаче той ще се нуждае от много повече. Може би Сам ще открие начина за изработка на валирианска стомана, оръжието, което може да убива бродниците с един удар. Той може да открие и как се създава драконово стъкло в промишлени количества и да отнесе това знание в посока Джон Сняг. Или просто да му съобщи кой всъщност е Джон.

Но дори да не намери някаква магическа формула, Сам знае от Станис, че драконово стъкло има в Драконов камък и поради това той и Гили може би ще тръгнат право натам. А кой се разхожда в момента из Драконов камък? Да, именно – Денерис...

И така, постарахме се да покрием всички предположения и краища на историята дотук и напред – а на 16 юли ще стартира сезонът, в който ще разберем дали сме били прави. Дотогава се подготвяйте психически, заредете се с много ейл и не пропускайте да влезете на страницата на Гейм аф Тронс за малко вестероски хумор.