Oчакванията ни за шестия сезон на „Игра на тронове“ (Game of Thrones) бяха за много развръзки, потвърдени и непотвърдени теории и обилно количество екшън. Накрая останахме задоволени… или почти. Малко неща останаха за доизпипване, за да стигнем до кулминацията на епичната сага, която, според създателите на сериала, ще протече в следващите два сезона, всеки от които от по 6 до 7 серии. Възможно ли е да завършиш една толкова епична сага само в 13 епизода? Това е дискусия за друг ден. Сега е време за един обобщителен поглед към шести сезон, с всичките му развития, история и нови интриги. Ако все още не сте изгледали новия сезон, предупреждаваме ви - в следващите редове ще прочетете за всичките му тайни!

                               Текст: Цветомира Панчева и Вирджиния Кирова


Най-сетне на Железния трон

Не можем да не започнем от Ланистърите – онези горди лъвове, свикнали да са първи във всичко, на които (почти) винаги прощаваме психопатските наклонности и обичаме да ги гледаме във всякакви ситуации. След като Церсей приключи голата разходка из Кралски чертог, бяхме сигурни, че тя ще изгуби съвсем разсъдъка си – и така и стана. Няма кой да изиграе по-добре тихата лудост, проблясваща като хладно острие на нож само в погледа, така както го прави прекрасната Лена Хийди. Церсей потъна – безкрайно надълбоко - в амбициите си. Вкопчена в отчаяния копнеж да възстанови собствената си себестойност, тя виждаше ясно как властта й се изплъзва, сграбчена от мръсните пръсти на Висшия врабец, сложил тежката си длан не само върху народа й, но и върху скъпоценния й последен син – детето крал, Томен. (Казахме ви, че ще умре този сезон!) Загубата на дъщеря й Мирцела беше само поредният отключващ фактор за откачените решения, които накрая я доведоха до победата и поставиха короната на главата й, а самата нея – на Железния трон.

 

Приемаме залози колко скоро ще падне главата на Церсей

 

Тишината и свирепостта, излъчваща се от всяка нейна пора, неминуемо водеше към крайната развръзка, която се случи благодарение на безцеремонното убийство с адски огън на всички септони, на кралица Марджъри и нейните брат и баща. Същата развръзка стана косвено причина за самоубийството на Томен в една ужасяващо тиха сцена от 25 секунди, която остава със зрителя дълго след като приключи... Така вече по-голямата част на пророчеството, отправено към Церсей в детството й, се сбъдна – тя надживя и трите си деца. И когато бъдат покрити със златни плащеници, "малкият брат ще обвие ръце около врата ти и ще изстиска живота от теб". Фенове спекулират от години кой е малкият брат от пророчеството на Маги Жабата и ние слагаме парите си именно на Джайм.

Най-силният момент от коронацията й безспорно беше погледът, който тя си размени със своя брат и баща на децата й, Джайм. Надали сме единствените, които разбират погледа му като "Точно затова убих Лудия крал! Ти сериозно ли?!". О, Церсей, знаем какво те чака. Въпросът е дали ти самата виждаш приближаващата си гибел.

 

Дракона и Кракена

Церсей дори не подозира, че точно в момента на завземането й на престола, към Кралски чертог се отправя цяла морска флотилия, над която прелитат трите смъртоносни сенки на драконите Дрогон, Визерион и Регал. И това беше перфектният последен кадър на шести сезон – Денерис Таргариен се завръща във Вестерос и до нея е не друг, а още един Ланистър - нашият любимец Тирион. Подкрепена от флотилията на Теон и Яра, Тирелите и Мартелите, с чисто нови кораби, с ордите Дотраки, готови да умрат за нея, с Неопетнените до себе си, съветите на Тирион, внезапно появилия се Варис (силите на телепортация на някои герои наистина са впечатляващи), Дани пътува на запад, а всички ние си казваме – „Дочакахме го!“.

 

Вестерос ще бъде удавен в огън и кръв!

 

Денерис винаги е била от онези образи, предизвикващи големи спорове в офиса на HiComm. Присъствието й в шести сезон определено беше по-поносимо от обикновено. Феновете на книгите бяхме зарадвани с изпълнение на част от пророчеството, което Куейт насочва към Дани във втората книга: "За да отидеш на север, трябва да пътуваш на юг. За да достигнеш запада, трябва да тръгнеш към изтока. За да продължиш напред, трябва да се върнеш назад. И за да докоснеш светлината, трябва да минеш под сянката."

Накрая на сезон 5 оставихме Денерис с дотраките. В началото на този сезон я видяхме да се опълчва на дотракските лордове и Дош Хален. За да продължи напред, към Вестерос, тя се върна назад към момента, когато за първи път имаше корона на главата й - като съпруга на хал Дрого. Подозираме, че надали ще видим остатъка от пророчеството да се изпълнява и тя няма да мине "под сянката", тълкувана от феновете като земята, наречена Ашаи (откъдето е и Мелисандра).

Но дали завръщането на Дани във Вестерос, един образ, символизиращ огъня в пълната му мощ, с претенциите й за трона, е всъщност изпълнение на втората част от предсказанието, насочено към Церсей? Онази част, в която се казва, че „ще дойде кралица, по-млада и по-красива от теб“, и ще й вземе властта? Очакването за срещата на двата толкова силни женски образа е почти физически силно. Със сигурност следващият сезон отново ще се фокусира върху жените в голямата игра. Още повече, че Денерис израсна толкова много като сила, амбиция, решителност и ум, че вероятно няма абсолютно нищо, с което Церсей би могла да я стресне. Дани има и увереността, че е последният Таргариен… но така ли е наистина?

 

Сбогувахме се с Даарио и Джора. Вероятно. Предположения откъде ще изкочат следващия сезон?Джон/Джахерис Таргариен/Сноу/Старк?

Ок, и ние сме объркани от това вътрешно заглавие. Да го разгледаме лека-полека и да го подплатим с факти от сериала (и книгите, защото сме ги прочели и обичаме да се хвалим с този факт).

Първо, една от най-популярните фен теории се потвърди този сезон. Както Джиджи предрече в превюто си, талантът на Бран като зеленозрящ хвърли поглед върху легендарното "R+L=J" (Регар + Лиана = Джон). Ще споменем съвсем набързо страхотните видения на смъртта на Лудия крал (пак познато от Джиджи) и пророческото гръмване на адски огън в тунели под Кралски чертог, което всъщност се оказа, че е това, в което умират Марджъри и една камара други хора.

И сега към Култата на радостта! От години чакаме да видим дуела между сър Артър Дейн и Нед Старк и да чуем заветните думи "Обещай ми, Нед!". И... не знаем дали ни хареса изпълнението. Споменът бе разкъсан по протежението на целия сезон и част от моментума на сцената се изгуби заради това. (Edit от Цвети: За мен моментумът си беше силен!) Дуелът беше напълно нелогичен и заложи повече на "впечатляваща" бойна хореография, отколкото на логика. (Два дълги меча? Успех!)

Краят с Лиана на "кървавото легло" обаче беше точно в десетката. Поставяйки точно толкова въпроси, на колкото и отговори.

 

И в крайна сметка избягала ли е Лиана с Регар, или той я е отвлякъл?

 

Най-после стана ясно кое е нещото, което е искала Лиана да направи Нед – да защити нейния син. Лиана умира при раждането на Джон и моментът, в който тя разказва на Нед какво точно се е случило или по-скоро името на бебето, премина (за раздразнение на феновете) в шепот. Откъслечните думи, които се чуха, обаче и мигновеното преминаване в края на сцената от личицето на бебето към лицето на Джон Сноу бяха достатъчни, за да разберем: Джон е племенник, а не син на Нед Старк, отгледан е в дълбока тайна, за да се опази животът му от Робърт Баратеон и – най-вероятно – е син на Регар Таргариен, който, въпреки че е женен за Елия Мартел, се влюбва толкова силно в Лиана, че я отвлича. Или пък тя бяга с него, защото не е искала да се омъжи за Робърт? Да, историята е толкова объркана, колкото подзаглавието ни.

Очаквано, след това разкритие интернет отново избухна в теории, предположения и коментари, някои от които много интересни, а други - адски глупави. Но най-голямото потвърждение, че Джон всъщност е Таргариен (за неверниците, които твърдят, че щом не е казано в прав текст, още има възможност за обрат в историята) дойде от HBO, които публикуваха на блога си следната иконографика:

 

Ясно се вижда, че между Регар и Джон има линия, обозначаваща „родител“

 

Започнаха спекулации и какво точно е прошепнала Лиана. Нашето предположение  - истинското име на Джон. Според фен спекулации то всъщност е Джахерис, типично име за династията на Таргерианите и носено от два от най-добрите крале на Вестерос изобщо - Джахерис I, наричан още "Мъдрия", и Джахерис II. Популяризиращата се в момента теория за името се уповава на вярата, че Лиана е била влюбена в Регар Таргериан. Логично да даде на сина си име на истински Таргериан. Колкото до "Джон", вероятно Нед е прекръстил бебето на Джон Арин, който обича като баща, за да прикрие истината.

В седми сезон предстои да видим и как Джон ще разбере за произхода си – защото брат му, извинете, братовчед му Бран пътува към него – за жалост, най-вероятно водейки след себе си и ордите Бели бродници, решени да завладеят света…

 

Старките се събраха… почти!

Някои от най-добрите моменти в сериала включваха Санса Старк. След мъченията на Рамзи тя някак успя да стъпи на крака и да потърси отмъщение. Тя се прероди в един по-силен, разумен и по-здравомислещ човек, макар и попила част от садистичните наклонности на втория си съпруг. И стана майстор на Играта на тронове. Беше и ключова фигура в битката за Севера (позната още като „Битката на копелетата“), използвайки Рицарите на Долината на Арин да обърнат хода на битката. После подкрепи Джон, Белия вълк, за новия Крал на Севера. „Аз не съм Старк“, казва Джон в една от сцените. „За мен си“, заявява твърдо Санса и ние вече сме й простили за всички грешки на младостта и неопитността, които допускаше в първите сезони. Почти...

 

Един ден ученикът надминава учителя. И в момента Кутрето играе по свирката на Санса, а не обратното

 

Всичко преживяно сплотява Джон и Санса все повече, включително трагичната смърт на най-младия жив Старк, Рикон. Смърт, за която Санса беше права, че е непредотвратима и за която отмъсти по най-брутално задоволяващия и кървав начин - пускайки гладните хрътки да се нахранят Рамзи. 

Очакваме с нетърпение през следващия сезон Аря и Бран да се озоват в Зимен хребет - и двамата много променени, а Аря и със значително количество отметнати имена от списъка й. Последното й отмъщение, което остави всички без дъх, включваше пай с месо от Фрейове, един баща, който не знае, че хапва от ястие с накълцаните тела на синовете си, и един нож, който се заби в гърлото на този баща… на име Уолдър Фрей. Думите „Казвам се Аря Старк. Искам да знаеш това. Последното нещо, което ще видиш, докато умираш, е една Старк, която се усмихва над теб“, остават да отекват дълго след края на сцената.

 

Може би Аря ще приеме образа на Джайм и ще убие Церсей? Дано!

 

О, Аря, прекрасно психопатче такова, какво бъдеще те очаква в следващите сезони! Със сигурност тя и Лиана Мормонт биха станали първи приятелки. Самата Лиана, детето - владетел на Острова на мечката, е един от най-любимите герои на феновете този сезон, въпреки че за 10 серии имаше 3 сцени – след всяка от които изпитвахме непреодолимо желание да изръкопляскаме.

 

Всичко, което се заплита, трябва да се разплете

И така, всички оставаме със затаен дъх за следващия сезон, когато запътилите се нанякъде ще пристигнат, кралете и кралиците отново ще разберат, че властта е до време и "в Играта на тронове или печелиш, или умираш". Прекрасно ще е да видим Бриен от Тарт да се завърне при Санса, а може би и да се събере с Джайм, който сякаш за пръв път осъзнава, че жената, която е обичал цял живот (Церсей), всъщност обича само собствената си амбиция? Ще видим отново колко точно подмолен може да е Кутрето, който в прав текст обясни на Санса какво точно иска: нея за съпруга и да седне Железния трон. Със сигурност ще започне нова война – войната с Белите бродници, а огънят, който идва върху крилете на драконите на Денерис, неминуемо ще се срещне с леда на Старките. Ще има развръзка и с последната жива от рода Тирел – бабата на Марджъри, лейди Олена, която се съюзи не с други, а с Пясъчните змии на Дорн. Виденията на Бран също със сигурност ще продължат и ще разкрият още от миналото на великите домове. Надяваме се да зърнем легендарната битка на Тризъбеца. 

Каквото и да се случва, летвата със сигурност е вдигната и ще видим как ще бъде надмината тя. В очакване сме на легендарния завършек на един сериал, който със сигурност оставя отпечатък след себе си. Готови сме за Войната за Зората! А вие?