С началото на всяка нова година често се впускаме в носталгични спомени и мисли за отминали времена. И в това няма нищо лошо, а и истината е, че не сме сами! С нас са и големите филмови компании, настанили се удобно на върха на холивудската хранителна верига, които обичат да ни сервират добре претоплени сценарии от последните десетилетия. Истината е, че тази година тенденцията до голяма степен се запазва. Това не означава, че сред всички продължения и екранизация няма да излязат и някои наистина добри. Или поне това е надеждата ни. Време е да видим кои са „Най-очаквани филми на тази година“, реколта 2018. Добър апетит!

"Отмъстителите: Безкрайната война"

След финансовия успех на „Отмъстителите: Ерата на Ултрон“ и „Капитан Америка: Войната на героите“ Marvel Studios се подготвят за своя най-мащабен проект от вселената на супергероите, която започна преди 10 години с "Железния човек". „Отмъстителите: Война без край“ (Avengers: Infinity War) ще ни разкаже за колосалния сблъсък между разделената група на Отмъстителите срещу титана Танос. Неговата цел, ако изключим завладяване и унищожение, е събирането на т.нар. Infinity stones, които имаха сериозно присъствие в почти всички филми на компанията за последното десетилетие.

Към вече познатата група на Отмъстителите се присъдиняват и други лица от вселената на Marvel, включително и Пазителите на галактиката. Пълният списък на супергероите е впечатляващ. Хълк, Капитан Америка, Железният човек, Черната вдовица, Човекът паяк, Локи, Тор, Алената вещица, Зимният войник, Доктор Стрейндж, Вижън, Марая Хил, Сокола, Черната пантера, Човекът мравка, Пазителите... и още няколко второстепенни персонажи. Интересно е как режисьорите братя Русо ("Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител" и "Капитан Америка: Войната на героите") ще успеят да балансират присъствието на толкова много важни персонажи, които да получат нужното време и внимание. Именно тук помага и добрата работа, която свършиха от Disney с големия набор от филми в MCU (Филмовата вселена на Marvel). До момента те са 17, а преди "Безкрайна война" ще видим и самостоятелния филм за Черната пантера.

Историята в новия филм ще приключи с отворен край, а втората му част ще излезе през 2019 година. Освен това екранното забавление ще продължи почти два часа и половина и ще предложи много моменти, изпълнени с напрежение и екшън, обещават режисьорите Антъни и Джо Русо. С нетърпение очакваме това зрелище на 4 май в кината.

"Соло: История от Междузвездни войни"

Месец май 2018 г. ще бъде време на много филмови изненади. Една от най-очакваните несъмнено е новият филм от една огромна Сага – "Соло: История от Междузвездни войни". Този път Рон Хауърд ще седне на режисьорския стол, след като позицията беше освободена от режисьорите на "Lego: Филмът" Фил Лорд и Крис Милър.

Хауърд е голям почитател на поредицата и винаги е изявявал желание да работи по франчайза. Негова заслуга са филми като „Красив ум“, „Аполо 13“, „С пълна газ“, но и неща като екранизациите по Дан Браун. На плещите на Хауърд пада товарът да сплоти отново феновете, които останаха на противоположния спектър на мненията си за „Последните джедаи“.

Вторият филм от разширената вселена на "Междузвездни войни" (след Rogue One) ще ни върне назад в историята, когато чаровният контрабандист Хан Соло е едва на 18 години. Филмът ще проследи запознанството на Соло с неговия доверен приятел Чубака, както и с Ландо Калрисиан. За хората, които се объркват от подредбата във времето, това ще е фабула, развиваща се след събитията в „Отмъщението на ситите“ и преди споменатия Rogue One. Със сигурност филмът ще бъде голям хит със скромен бюджет от 150 милиона долара. Дали обаче това ще е достатъчно да зарадва ненаситните фенове на "Междузвездни войни"? Ще разберем на 25 май.

"Хищникът"

Подобно на "Междузвездни Войни", друг голям франчайз от 80-те получава нов пролог в историята си. „Хищникът“ ще ни върне назад в носталгията с пресъздаване на оригиналния филм от 1987 година. Във времевата линия на поредицата това се случва след „Хищникът 2” (1990) и преди „Хищниците“ (2010). Очаква се филмът да получи добри отзиви, тъй като голяма част от екипа са ветерани от поредицата. Тримата главни продуценти (Джон Дейвис, Лорънс Гордън и Джоъл Силвър), работили по оригиналните два филма, се завръщат, а режисьор ще бъде Шейн Блек ("Любезните пичове", "Целувки с неочакван край"). Той също е част от първия филм, но като актьор. Днес Блек е един от най-интересните режисьори и сценаристи, който може по наистина добър начин да оплете интересна история и действие със забавни ситуации и симпатични герои. Разбира се, в новия филм за Хищника ще се търси нещо по-различно.

Действието отново ще ни пренесе в колумбийските гори, където група хора се оказват плячка на извънземната раса ловци. Около филма има голям брой слухове за евентуалното участие на Арнолд Шварценегер, но засега нищо не е потвърдено от студиото 20th Century Fox. „Хищникът“ атакува кината на 23 август.

"Томб Рейдър"

Време е една от най-обичаните героини в света на игрите отново да се върне на голям екран! Дали Холивуд изчерпва идеите си за блокбъстъри, или носталгията удря все по-сериозно режисьорските колективи? Не се наемаме с точен отговор, въпреки че сякаш първото е по-вероятно... все пак да се върнем към една очаквана премиера -  „Томб Рейдър“.

Първите два филма от поредицата са сред сравнително по-успешните екранизации по игри, а Анджелина Джоли, която влезе в ролята на Лара Крофт, остана задълго в сърцата на феновете (и на плакати по стените им). В новия филм Алисия Викандер („Датчанката“, "Ex Machina: Бог от машината") влиза в ролята на атлетичната археоложка и търсачка на съкровища.

Екранното действие ще ни разкаже за първата експедиция на Крофт, която съпреживяхме в играта Tomb Raider от 2013 година. В нея героинята търси да завърши проучването на баща си, което я отвежда до древни тайни, за чието съществуване дори не е подозирала. Warner Bros са се заели с амбициозната продукция, заснемайки сцените в зашеметяващите джунгли на Южна Африка със серозен фокус върху детайла. Режисьорът Роар Утауг има желанието максимално да се доближи до оригиналния филм, използвайки минимален брой специални ефекти и зелен екран. Очакваната дата за излизането на "Томб Рейдър" е 16 март в САЩ и малко по-късно в България.

"Играч първи, приготви се"

Ready, player one ("Играч първи, приготви се") е научнофантастична новела, издадена през 2011 година, а четири години по-късно идва и у нас на български език. Книгата е високо оценена от критиците поради интригуващата фабула и фантастичния свят, който създава. Авторът Ърнест Клайн ни разказва за антиутопичното бъдеще през 2044 година, когато гладът, безработицата, кризата и пренаселването са част от тъмната реалност. Сградите са купчини от каравани, а единственото забавление е виртуалната реалност „Оазис“, в която всеки има шанс да бъде нещо повече - независимо дали иска просто да работи, да се забавлява или да се отдаде на приключенски живот с една ясна цел - разрешаване на пъзела, оставен от Джеймс Холидей след смъртта му. Който успее да го разреши, ще получи целия контрол върху "Оазис".

Главният персонаж Уейд, дете от бедняшкия квартал, е вманиачен по виртуалната реалност и културата на 80-те години. Това му помага да стигне до първия ключ от пъзела, което означава едно - началото на вълнуващо и опасно приключение. То се хареса както на младите читатели, така и на гийкове, таящи носталгия по пикселовите игри от миналия век. Новелата има сериозни възможности да се превърне в едно от най-красивите екранни произведения на годината, особено когато режисьор е самият Стивън Спилбърг, а в главните роли влизат Тай Шеридан и Хана Джон-Камен. Липсата на световноизвестни холивудски актьори придава свежо очакване за филма, без да го обременява с имиджа на дадени звезди. „Играч първи, приготви се“ ще е тук на 30 март.

"Чистката: Островът"

Първите три филма от „Чистката“ (The Purge) на режисьорa Джеймс Демонако бързо се превърнаха в култов хит сред феновете на ужасите. Историята за "Фестивалa на законните“ убийства внесе приятна креативност в иначе еднотипния хорър жанр. Blumhouse Productions и Демонако са ни подготвили четвъртата част от историята, която ще се яви като пролог на първите филми. Фабулата ще разкрие събитията, довели до появата на Чистката, както и някои от основните създатели на действащите групировки във филмите. Режисьорът споделя още, че в „Островът” за първи път ще се срещнем с главния антагонист на филмовата поредица. Припомняме, че миналата година създателите на „Чистката” обявиха работата си по телевизионен сериал във филмовата вселена, развивайки историята след случките в третия Purge: Election Day. Сериите ще се фокусират върху живота на хората, които стават част от Чистката. „Чистката: Островът” изглежда като обещаващо продължение на франчайза и се очаква да го гледаме от 4 юли в кината.

"Феноменалните 2"

Изминаха 14 години от излизането на един от най-...феноменалните анимационни филми. Шегата настрана, „Феноменалните” (The Incredibles) е смятан за най-успешния анимационен филм на "Пиксар" с печалба от над 630 милиона долара. И преди няколко месеца дългоочакваната новина за продължение беше споделена от студиото! Фабулата във филма ще пренебрегне дългогодишното чакане на феновете и директно ще продължи историята на сем. Феноменални непосредствено след края на първия филм. Във втората част господин Феноменален ще трябва да изпълни своите родителски дългове, гледайки децата си у дома и припомняйки си доброто старо време на супергерой. До момента, в който не разбира за съществуването на суперсили в малкия Джак-Джак. За радост на феновете на първия филм към състава отново ще се включат и любимите герои Една Мода и Мразон (Самюъл Джаксън). Несъмено „Феноменалните 2“ ще се гледа - от 15 юни.

"Черната пантера"

Първият най-силно очакван филм за тази година несъмнено е “Черната пантера” (Black Panther). Продукцията беше обявена още в края на миналогодишния "Капитан Америка: Войната на героите" (Captain America: Civil War), когато за първи път се запознахме с персонажа на Черната пантера, изигран от актьора Чадуик Боузма. Един от най-готините супергерои от вселената на Marvel, Т’чала, е политик, атлет, милиардер и владетел на мистичната страна Уаканда. Освен запознат с множество бойни изкуства, Черната пантера притежава и специален костюм, изграден от вибраниум, който го прави изключително издръжлив в битка, както и на удари или куршуми. Историята във филма ще проследи действията на главния персонаж непосредствено след събитията във “Войната на героите” и смъртта на баща му. Той ще трябва да се завърне в технологично развитата му родина като престолонаследник на трона. Срещу него ще се изправи нов съперник - Killmonger (Майкъл Б. Джордан). Други познати актьори, които ще видим във филма, са Мартин Фрийман и Анджела Басет като владетелката на Уаканда и майка на Черната пантера. Първият филм за супергерой за 2018 година ще може да гледаме от 16 февруари.

"Вестник на властта"

Стивън Спилбърг за поредна година подготвя апетитно филмово парче за критици, киномани и широката публика. „Вестник на властта” (The Post) е съчетание от няколко елемента, които имат потенциала да направят филма достоен за световните филмови сцени. Освен признатия режисьор към състава на продукцията са включени първокласни актьори, като в главните роли са Мерил Стрийп, Том Ханкс, Сара Полсън и редица други.

„Вестник на властта“ е филм със силна социална тематика, засягайки проблеми като корупция, ролята на медиите в обществото и мястото на жената извън рамките на домакинството. При всички случаи филмът събра огромно внимание върху себе си още преди премиерата в САЩ, която беше на 12 януари, а малко по-късно - и в Европа. По-детайлен поглед върху филма може да намерите в януарския ни брой!

"Мери Попинс се завръща"

Един от шедьоврите на детската литература от миналия век получава своето екранно продължение. Става дума за „Мери Попинс се завръща“. Историята за вълшебната гувернантка на Памела Травърз бе екранизирана през 1964 година и остана в сърцата на хиляди (тогавашни) деца. Тази година очакваме продължението на филма, което ще ни разкаже за живота на порасналите Джейн Банкс, Майкъл Банкс и неговите три деца. Семейна трагедия ще докара обратно Мери Попис под техния покрив.

След като Джули Андрюс вдигна летвата с нейното превъплъщение в чудатата бавачка в оригинала, сега е ред на Емили Блънт да изиграе ролята. С нея ще си партнира Мерил Стрийп в персонажа на Топси Тарлет, родственица на Попинс със свои собствени магически умения. Disney избра Роб Маршал да режисира екранизацията - професионалист, познат с успешните си филми „Вдън горите“ и „Мемоарите на една гейша“. Все още са непотвърдени слуховете, че актьори от предишния филм, като Дик ван Дайк или самата Джули Андрюс ще участват. В момента „Мери Попинс се завръща“ е в постобработка и се очаква да бъде по кината на 25 декември.

"Дедпул 2"

Дедпул е един от най-свежите филми, които бяха пуснати по масовите киносалони през последните години. Историята за най-комичния, най-екстравагантния и със сигурност най-красивия супергерой не е приключила. След (очаквания?) успех на първия филм през 2016 година сега очакваме и неговото продължение. Не е много ясно за какво ще става въпрос в него, тъй като създателите издават (нарочно) малко и смесена информация. Дори самото работно заглавие е назовано само като „Безименно продължение на Дедпул".

„Оцелявайки след сърф инцидент, Уейд Уилсън се бори да бъде най-известният развъждач на френски булдози в Пъкиспий. Уейд трябва да се бие с нинджи и да се грижи за група стереотипни, второстепенни персонажи, обикаляйки света в търсене на смисъла в семейството, приятелството и разкрепостения му сексуален живот. И накрая, печелейки чаша за кафе, присъдена на най-добрия супергерой, който чупи четвъртата стена.“ - Част от официалния синопсис на филма... Ясно, ще се гледа. (1 юни)

"Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд"

Новата година няма да разочарова и феновете на магическия свят на Хари Потър. „Фантастични животни и къде да ги намерим“ (Fantastic Beasts and Where to Find Them) - екранизацията от едноименната книга на Дж.К.Роулинг от 2001 г., се представи успешно не само сред почитателите на поредицата, а и сред широката публика. Веднага след първия филм за младия магьосник Нют Скамандър бе обявено продължението – "Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“. На режисьорския стол отново сяда Дейвид Йейтс, отговорен за последните четири филма по поредицата "Хари Потър", както и единствения награден от тях. На екрана той ще ни разкаже за престъпника Гелърт Гринделвалд и неговото бягство от високо охранявания магьоснически затвор. Ексцентричният беглец ще бъде изигран от Джони Деп.

За втори път отговорността по спасяване на ситуацията падна върху плещите на Скамандър (Еди Редмейн), а заедно с него в приключението ще видим и персонажа на Албус Дъмбълдор в неговите млади години. Към групата ще се присъединят и познати лица от първия "Фантастични животни" - Тина и Куийни Голдщайн, както и немагичният Джейкъб Ковалски. Премиерата на „Фантастични животни: Престъпленията на Гринделвалд“ в България ще е на 16 ноември и дори човек да не е почитател на "Хари Потър", изглежда филмът ще е вълнуващо приключение, заслужаващо вниманието на публиката.

"Смъртоносни машини"

Четири години след финала на „Хобит“ режисьорът Питър Джаксън се завръща с коренно различен филм. В него няма да видим елфи, орки и хобити, но историята на „Смъртоносни машини“ не отстъпва по фантастични елементи. Филмът беше обявен още в далечната 2009 година, но времето за снимки и предпродукция беше удължено на няколко пъти. Самият Джаксън е сценарист и продуцент на продукцията, а режисьор е Крисчън Ривърс, едно от най-големите имена в сферата на визуалните и специални ефекти, познат с работата си като сценичен дизайнер по „Хобит“, „Властелинът на пръстените“ и „Кинг Конг“, за който получава и награда "Оскар" през 2006 година.

Филмът ще представи дръзка екранизация по книгата Mortal Engines на Филип Рийв, издадена през 2001 година и награждавана на няколко пъти. Фабулата разказва за постапокалиптичното бъдеще след т.нар. 60-секундна война, в която голяма част от света е унищожена. След нова индустриална революция оцелелите градове се „изкачват“ върху огромни, двигателни машини, с които успяват да се придвижват по света, търсейки природни ресурси или поглъщайки по-малки градове с цел своето оцеляване.

Продукцията изглежда на изключително високо визуално ниво и ако екипът си е свършил добре работата по адаптирането на книгата, новият филм на Питър Джаксън е един от най-обещаващите за новата година... жалко само, че ще трябва да изчакаме до 14 декември, когато ще можем да гледаме „Смъртоносни машини“.

"Островът на кучетата"

Във века на дигиталната анимация на голям екран излизат все по-малко рисувани или стоп-кадър филми (stop motion). За радост на почитателите на този жанр през 2018 година ще можем да гледаме „Островът на кучетата“ (Isle of Dogs). Още със споменаването на филм за животни трябва да се досетим кой стои зад сценария и режисурата на филмa - гениалният Уес Андерсън! Само си спомнете "Фантастичният мистър Фокс".

Във филма ще се запознаем с момче на име Атари Кобаяши, което ще предприеме дълго пътуване до Острова на кучетата. Място, където четирикраките приятели биват оставяни под карантина. Причината е неизвестен кучешки вирус, развил се на територията на бъдеща Япония. Филмът ще е час и половина стоп-кадър анимация и ще включва едни от най-известните гласове в Холивуд. Това са актьори, с които Андерсън е работил и преди, а именно: Браян Кранстън, Едуърд Нортън, Бил Мъри, Скарлет Йохансон и други. Филмът ще бъде една от по-забележителните анимационни продукции за следващата година и неговата премиера е на 23 март.

"Аквамен"

Превъплъщението на звездата от „Игра на тронове“ Джейсън Момоа в Аквамен беше една от най-свежите изненади в последния филм на DC - “Лигата на справедливостта“. Тази година дългокосият хаваец отново ще облече люспестия костюм на Аквамен. Феновете на оригиналните комикси очакваха с нетърпение появата му в собствен филм, а това ще в края на тази година.

В „Лигата на справедливостта“ видяхме само малка част от подводното кралство на Атлантида, а сега очакваме то да се разгърне по интересен начин и да ни въведе в своите тайни. Към актьорския състав се присъединят Никол Кидман в ролята на кралица Атлана, a Амбър Хърд отново ще бъде близката до Аквамен Мера. Режисьорът Джеймс Уан, познат със своите хорър шедьоври „Убийствен пъзел“ и „Заклинанието“, работи по филма, като това ще бъде първата му продукция за супергерой. Филмът се базира на първия комикс за Аквамен и историята около пристигането му в Атлантида. Нямаме търпение премиерният 21 декември да дойде по-скоро.

"Лешникотрошачката и четирите кралства"

След „Красавицата и Звяра“ Disney, компанията за мечти, целеустремено продължава с екранизирането на познати класически приказки. За тази година от студиото са ни подготвили премиерата на „Лешникотрошачката и четирите кралства“.

Игрална екранизация по новелата на Ернст Теодор Амадеус Хофман от 1816 година и по-известна с балета на Пьотър Чайковски - „Лешникотрошачката“. Филмът ще ни запознае с Клара, младо момиче, което намира ключа към паралелен свят на магията. Там, където се намират войници под формата на джинджифилови сладки, борещи се срещу армия от мишки. В главната роля е Макензи Фой в образа на злата вещица влиза Хелън Мирън, персонажът на Дроселмайър от оригиналната приказка е изигран от Моргън Фрийман, а Кийра Найтли ще бъде феята закрилница, помагаща на малката Клара. Естетиката, костюмите и цялостното чувство силно напомнят на „Алиса в Страната на чудесата“, което, съчетано с позната история от класическия балет, би могло да превърне „Лешникотрошачката и четирите кралства“ в магическо преживяване за цялото семейство. Остава да разберем на 2 ноември.

"Венъм"

Още един дългоочакван филм за един от най-готините супергерои ще се появи през тази година. Феновете на комиксите на Marvel следят развитието на филма по „Венъм“ (Venom) още от 2007 година. Поради забавяния заради уреждане на авторски права, както и смяна на филмовите екипи чак през миналата година получихме потвърждение за излизането на филм за Симбиота.

В ролята на Еди Брук и по-късно „Венъм“ ще бъде Том Харди, носителят на номинация за награда "Оскар" за "Завръщането". Заедно с него ще си партнира неотразимата Мишел Уилямс („Всички пари на света“). Историята във филма ще ни разкаже за произхода на Симбиота, както и извънземната планета, от която пристига. Тъй като продукцията се осъществява под ръководството на Sony, които притежават правата върху франчайза Spiderman и не са част от филмовата вселена на Marvel, не можем да очакваме среща и взаимодействие между персонажите от „Венъм“ и тези от MCU. Филмът на Рубен Флайшър няма да е за изпускане, а премиерата му  ще е на 5 октомври.

"Първият човек"

Почти 50 години след стъпването на човек на Луната,филмът „Първият човек“ (First Man) ще стъпи на големия екран. Биографичната драма ще разкаже за емблематичната мисия „Аполо 11“, която през 1969 година успешно изпраща астронавтa Нийл Армстронг на повърхността на Луната. Освен с историческите факти филмът ще ни запознае и с личния живот и подготовката на Армстронг в периода 1961 – 1969 година. В главната роля е харизматичният Райън Гослинг, а Клеър Фой ще се превъплъти в персонажа на Джанет Шерън, първата жена на астронавта. Интересно е, че Dreamworks правят няколко промени в снимачния екип, като финалната версия по заснемането се осъществява от Деймиън Шазел. Младият режисьор (32) направи страхотен пробив с миналогодишния хит „Ла Ла Ленд“, печелейки общо седем награди "Оскар", влючително и за най-добър режисьор.

Очакваме Гослинг и Шазел отново да се справят подобаващо, очаровайки публиката с екранизация по едно от най-значимите исторически събития за технологията и човечеството. „Първият човек“ ще се приземи в кината на 12 октомври.

Early Man

Началото на XXI век бе иновативно с появата на множество различни анимационни филми. Една от най-незабравимите поредици несъмнено си остава „Уолъс и Громит“. Въпреки че Early Man не е пряко свързан с емблематичната анимация на Dreamworks, създателите на филма споделят за голямото влияние, което тази анимация с пластилин оказва върху тях при създаването на Early Man. Екранното произведение на Ник Парк ще ни пренесе дълбоко в палеолита, за да проследим историята на младия Дъг, който заедно със своя верен приятел Хогноб трябва да спаси племето си от надвисналата опасност на злия Лорд Нут, силно наподобяващ древен римски владетел.

Във филма ще чуем гласовете на Еди Редмейн, Том Хидълстън (в ролята на злодея), Мейзи Уилямс и Тимоти Спал. Early Man e един от малкото изцяло европейски филми в списъка и създава очакване за наистина приятно и забавно филмово приключение. Филмът атакува киносалоните на 26 януари.

Още от Play